Johan Börstell ledde den grupp som under september 2006 tjänstgjorde i Liberia vid LA05. Här kan du ta del av gruppens upplevelser. Gruppen bestod av följande fältartister: Johan Börstell, trummor, sång och ledare Claes Fall, bas Henrik Olsson, gitarr och sång Pasi Oksman, klaviatur Nina Söderquist, sång.

31oktober 2006
Det skulle bli en överraskning och det vart det på flera sätt. Glada i hågen så gav vi oss iväg från Eskilstuna för att möta Kung Bore på andra sidan Enköping, det låg bilar överallt!!!!!!!
När vi sedan pratat med Stockholm folket så var kaoset ännu värre.
Vi träffade LA 05 gänget på väg in till den avslutningsmiddag som arrangerats, det var ett lyckligt återseende och när det sedan gick upp för gänget att det skulle bli musik var lyckan fullständig, frågan var bara skulle Stockholms gänget hinna dit.
Efter avslutad middag och en miljon mobilsamtal så kommer det förlösande samtalet, vi är i vakten, vi behöver bär hjälp till prylarna.

Fem minuter senare är HJÄLTARNA på plats…..vilken bedrift, 4,5 timme och 3 mils sträcka i detta väder.

1..2…3…. nu är det igång och vilket gig, vi har inte lirat ihop sedan vi var i Liberia men vad spelar det för roll…..det är jättekul!

Vad är klockan????? Ska vi redan sluta, mässen stänger och ALLA är jätteglada.

Tack ALLA för en underbar kväll!!!!

Over and out
Capt Jonte

Måndag 4 september
Inget regn…
Byte i Bryssel, klockan är 0515, och vi väntar här i 4 timmar, kul att snacka lite om intryck åså, vi är ganska trötta just nu.
In i nästa plan och vi får en färd som heter duga, det vinglar och far och toppning blir vid landningen…..vilken buklandning.
Taxi till Livgardet där vi skall avrusta och gå till sjukan med lite prylar som tagit med oss hem, man blir jätteglada att se oss och att vi kommit ihåg vår ”mission”.
Till förrådet med alla prylar och det är snart överstökat.

Marianne, Gunilla och Hans tack snälla ni för all hjälp!
Till er ALLA i Liberia, om ni förstår vad ni gjort för oss, det mottagande vi fick och det ni gjort för oss är något som vi ALDRIG kommer att glömma, TACK SNÄLLA NI!

Nina, Pasi Claes och Henke vad kan man göra mer en att säga tack för all energi ni lagt ner i detta ni är fantastiska människor och jag är oerhört tacksam för det ni gjort.

Over and out
Capt Jonte

Avsked i Liberia

Söndag 3 september
Det har blitt REGN i natt!!!!!
Uppstigning och brunch som består av potatisgratäng kalkon, kött och råstekt plugg, vi har även vår lilla malariastund där vi sätter oss i ring och tar vårt piller……..hehehehe
En massa inlämning och små fix som skall göras under dagen, vi skall åka hem idag och det är en del som skall fixas. Dagen flyter på och det känns ganska tungt att åka hem just idag……vi kan väl stanna i stund till i detta guldkantade ”elände”.
Vad hände nu…… …..SOLEN lyser och temperaturen blir helt plötsligt 40 grader…..det är sol så länge att Svea plan blir invaderad av folk som lapar sol….men det är klart att det hela avslutas med ett störtregn!!!!!! Va det någon som sa mat?! Vi släpar med alla prylar till matköket för vi skall åka där ifrån. Kockarna har även denna gång trollat……”Coq que Vine” står på menuen och den är fantastisk, tack snälla ni för ALL god mat som vi fått!
Dags att lasta….efter ett visst kackalorum så är allt med MEN vi skall gå ner till stabshuset vilket är en order från CO, vi ställer upp och lämnar av.
CO håller ett kort tal till oss och vi får ett minne från det vi har gjort och man är väldigt tacksam.
Uppsittning i fordonet…..efter 20 meter stannar vi och blir tillsagda att kliva ur och promenera…..när vi kommer in på campens huvudgata står ALLA uppställda på CV 90 vagnarna som har kanontornen pekande upp i skyn eller på Sisu vagnarna som har ”saftblandarna” igång, ALLA mistlurar är igång och alla hurrar och vinkar…..det är det häftigaste jag vart med om, det rinner tårar av glädje och hjärtat bultar, längst ner vi gaten står det två hjullastare där man hängt upp den svenska flagga och FN flaggan i lastaggregatet och vi ställer upp mellan dessa för fotografering och kramkalaset med alla våra vänner i Liberia sätter igång.
Med en klump i halsen och tårar i ögonen hoppar vi in i fordonet som skall ta oss till flygplatsen.
Det är helt tyst i fordonet och det är många tankar som rullar runt i huvudet.
Väl framme på RIA (Robert International Airport) så är kaoset igång och efter 7 säkerhetskontroller och diverse dividerande så är vi ute vid ”gaten” där vi får ett meddelande om att vi skall hålla uppsikt över ifall man ändrar gate…….det finns bara en sådan så…….
Inne i planet och med 6-7 timmar framför oss till Bryssel.
Det regnar inte……än………. men det åskar.

Johan och Nina

Lördag 2/9
Sovmorgon till 07.20….Varför sova när man e i Afrika 🙂
Packade ihop grejorna från gårdagens gig & tog oss ett socialt förmiddagsfika tillsammans med soldaterna. Ögnade igenom några svenska tidningar och pratade lite skit, en skön förmiddag helt enkelt. Tog en sista tur (…eller man vet aldrig för dagen är inte slut än…) till PX:et och handlade på oss av dess ”härligheter”. Pasi har rekord på inköp av kameror=5 st…minst.
”Shopoholicen” Nina rekord på ”rookie” prylar (allt man kan tänka sej att handla…), Claes på cigg, Henke=ganska sparsamt (har ju varit ute förr..), Jonte med sitt stora varma hjärta handlade till sina söner. Om ca 2 timmar ska Nina vara ”offer” i skytteplutonens övning på campen. De vet inte om det än & jag (Nina) vet inte heller vad jag sagt ja till….svälj… Efter det skall vi ta oss en guidad tur inne i ”Hotell Afrika”. Den Irländska MP ska visa oss runt bland Michael Jackssons svit & andra stora roliga ställen.
Ikväll blir det karaoke night i Canteenen & vi e laddade som attan 🙂
LITE SMÅDROPP IMORSE MEN NU ÄR DET UPPEHÅLL…MEN DAN E INTE SLUT ÄN…:-)

Fredag 1/9
Tidig ”frulle” och sedan åkte vi mot barnhemmet. Nu fick vi även se en del av landsbygden på resan in. Skillnaden på hur människor bodde var ganska stor om man jämförde med Monrovia.
Här fanns bättre hus & standarden var högre. Det var renare runt husen & givetvis färre människor på större yta.
Direkt när vi öppnade bildörrarna vid barnhemmet hade vi minst 3 barn/ man hängande runt benen. De pratade engelska och ville veta våra namn, vem vi var osv.
Fantastisk känsla. De visade oss hur de bodde. Tjejer för sej & killar för sej. Åldern var ganska varierande (ganska svårt att avgöra ålder på barnen men uppskattningsvis är barnen i åldrarna mellan 1-18 år.) Johan som varit här 2 år tidigare kände igen en del av barnen. Denna spelning blev betydligt livligare än på ”Hospiset”. Barnen sjöng & dansade under hela tiden vi spelade. När vi frågade vilken låt de ville höra så önskade de (hör & häpnad ) Proud Mary, eller ”Roling” som de kallade den. Annars var den stora hiten här ”Klappa händerna när du e riktigt glad”. Höjdpunkten var förstås när alla barnen samlade ihop sej & sjöng den svenska nationalsången för oss….på svenska alltså. Då var inte tårarna långt borta kan jag säga.
Kvällens aktivitet bestod av ”unpluggged” önskestund på Svenska Welfare. 1 dollar/låt som skulle gå till barnhemmet. Vi spelade utan stop i 3 timmar & 20 minuter utan att känna av tiden.
Vi fick in 64 dollar 🙂
SMÅ-DUGG

Nina stagedivar för första gången

Torsdag 31/8
O happy day…:-) Regnet fullkomligt vräkte ner…..(så det är därför det kallas regnperiod…). Inatt har det kommit 70 mm regn…
Liberia är världens regnrikaste land. Det brukar kommer över 6 meter regn/år!…skulle vara hemma det (bra för potatisen som man brukar säga…)
Vi rekade inför kvällen stora gig som skulle vara utomhus..!? Pga. vädret fick vi ta plan 2″ och flytta in i REP-plutonens stora tält. Ut med lastbilar& skrot och in med scen, instrument.
Vi tog en fika hos REP killarna i deras högkvarter & passade på att torka upp lite. Jag (Nina) var lite smådeppig över ändringen av spelplats eftersom vi hade planerat en mycket spektakulär entré för min del….jag skulle nämligen komma inkörande i en stridsvagn 90….igen:-) Nu gick inte det men eftersom inget är omöjligt här på Camp Clara körde de snälla killarna in ett sådant ”jehu” i tältet så jag fortfarande kunde få göra min stora entré. Soundcheck, middag och sedan var det dags. Tältet var fullt av förväntansfulla soldater (svenska, irländska & Tyska mm).
Killarna tågar in i ett bäckmörkt tält i sina pannlampor med grönt sken riktade i ansiktet. Sedan var det dags för mej att ”poppa upp” ur 90:an som var belyst & totalt rökfylld. Kapten Olofsson sade efteråt att det var den enda gången han tyckte det var häftigt att se sin vagn rökfylld 🙂 Spelningen var en kanon succè & vi hade skitkul!!!!! Skytteplutonen bidrog starkt till ett jäkla drag framför scenen o jag ( Nina ) gjorde mitt första ”stagedive”.
SUPER-ÖS JÄTTEREGN!

Onsdagen 30/8
Tidig frukost. Sedan begav vi oss in till Monrovia och ”Hospiset” som drivs av de otroligt varmhjärtade Moder Theresa-nunnorna.
Där vårdas aidssjuka vuxna som ligger inför döden. De flesta har små barn, även många av dem är smittade. Nunnorna gör en fantastisk insats för de sjuka & om man tycker att 3 liv resor hem är lite på en mission för de svenska soldaterna så har nunnorna 3 veckor liv vart 10e år…! ( Liv= permisionsresa hem). Vi hade med oss våra instrument & sjöng för dem. Konstig känsla att sitta bland dödssjuka människor & sjunga ”pippi långstrump” men vetskapen av att de uppskattar oss & se deras leenden gjorde det hela mycket lättare. Barnen kröp upp i famnen & somnade innan vi ens hann säga ”hej” 🙂 Allsångs-hiten blev ” Oh when the saints”. När vi väl var hemma & hade intagit den delikata lunchen ”Rysk efterkrigs soppa” så var det dags att förbereda för kvällens Korum i kapellet. Hade genomgång med pastor Helena och det hela blev mycket vackert & stämningsfullt. Avslutades med tillhörande kyrkkaffe som sej bör. Avslutade med film & sedan bingen.
ÖS-REGN!

2006-08-29
I ett moln av alco-gel, myggolja & kronans härliga blå gympadress sitter jag nu här ( Pinky´n Nina ) o pustar ut efter en av de häftigare dagar jag upplevt någonsin…Jag är i Afrika…
Så mycket intryck & upplevelser på så kort tid, allt blir lite svårt att ta in men jag är SÅ tacksam att få vara här!

Dagen såg ut som följande:
Frukost 0715…pust…inte den mest önskvärda tiden för en sångerska att stiga upp på kanske, speciellt inte efter gårdagens spelnng som sög musten ur oss…men med tanken på vad som komma skall går det förvånansvärt bra att hoppa upp ur bingen.

Samling för att åka in till Monrovia med Bengt & Peter.
Vi ser en hel del av marknaden o dess myller på väg in – häftigt! Min kamera går varm. Kvinnor som bär frukt, varor, ja allt vad det har till försäljning & det bärs givetvis på huvudet. Barns som springer omkring & männen som drar de stora tunga vattenvagnarna in till stan. Minibussarna är proppade med människor & jag avundas inte Bengt som kör för här existerar inga trafikregler what so ever!

Monrovia har 1 milj invånare på en mkt liten yta och det fullkomligt kryllar av människor. De bor i små skjul som knappt håller ihop och familjerna är stora (det är nu jag inser att min 2:a på 64 kvm faktiskt inte e så liten ändå.) Människor här har knappt någonting men vart vi än kommer möts vi att leende människor som är glada för att vi är här.

Vi gjorde det ”obligatoriska” inköpen av träfigurer/masker & Claes köpte på sig en stor trumma (…om han behöver ringa hem…ha, ha)

Vi åt lunch på en trevlig restaurang vid havet (priser som hemma), hamburgare & pizza…så orginellt- men supergott. Inte för att Camp Claras canteen går av för hackor, där äter vi kungligt, all heder åt matpersonalen på Camp Clara!

Väl hemma på Campen fick vi genomgång på skyttekompaniet av kapten Ögärd. Han har Ett härligt gäng som tar hand om oss och visade sina Stridsvagn 90. Häftigt pansarbeklädda saker. Killarna i bandet ”gick igång” bra & jag måste nog erkänna att det var ganska häftigt.
Sedan är det dags för en tur ner på stranden för att ta en rejäl åktur. Sergant Johansson körde så sanden yrde o vi fick ett härligt leende på läpparna. Sedan hände det…Vi fick var & en köra det stora åbäket!!!!!!! Fy jädrans va häftigt!!!Oj, Oj, oj mina vänner & kollegor vad ni har missat, detta var bättre än sex..nästan i alla fall. Vi svävade tillbaka till kampen lyckliga som små barn 🙂
INGET REGN…ÄN…

2006-08-28
Regn! Welcome to Africa!
Idag dags för första giget på Camp Clara. Äntligen får vi ta fram utrustningen ur containern och börja rigga inför kvällen. Efter några timmars riggande intog vi som vanligt en god middag matsalen och fick smaka en typisk afrikansk kulinarisk maträtt, pytt i panna! ”Kanoners”!
Kl 20.00 äntrar vi scenen inför den svenska och irländska publiken. Herre jösses vilket drag!! Partyt var fullkomligt och vätskebristen likaså. Efter ca 2 timmars hejdlöst röj klev vi av scenen ca 5 kilo lättare. Jag tror inte att någon av oss har svettats så mycket tidigare.
Som vanligt hade vi det roligaste kvar efteråt, dvs. rigga ner! Men med hjälp av ett antal lyckliga (?) soldater så löste det sig snabbt och smidigt. Sen då? Lite käk och BINGEN!!

Att vara turist i Bryssel

26 augusti
08.30 Uppstigning inför informationsmöte.
09.00 samlas alla unga, pigga och friska soldater. Informationen är att vi har ingen information att ge! Dock planeras det att var fortsatta avfärd mot Afrika ska ske söndag morgon. Vi tänkte fördriva dagen med lite sightseeing i staden Bryssel.
11.00 Taxi mot city. Vi besökte några lokala musikhandlare och provade den inhemska maten, modell grekisk!? Priserna i musikaffärerna var något dyrare här än hemma. Turisterna flödade över staden. Turistfällan råkade vi på direkt i taxibilar som bara blev dyrare och dyrare..
19.30 Gemensam middag. Förhoppningsvis ny positiv info inför morgondagen. INGET REGN..än..
Lt Olsson Lt Oksman

Improviserat på ett hotellrum

25 augusti
..05.00..RING! Kroppen är fortfarande i chock! Va hände!?! Kapten Börstell jagar upp oss sa försiktigt som bara han kan. Med en påse frukost på bussen beger vi oss till Bromma flygplats. Tydligen ska vi flyga till Bryssel och stanna där i TVÅ dagar i väntan på nästa flight mot Afrika. REGN
10.30 Landning Bryssel.
Avfärd till hotellet i förorten där vi nu tydligen ska spendera två dygn. Vi är ett knippe soldater som sitter i samma båt. Några stackare har varit på färd ner sen onsdagen.
ORDER: NI FAR INTE GÅ I MILITÄRKLÄDER UT PÅ STAN!! Jaha?! vad gör vi nu
när alla civila kläder är inlasta på livgardet? Jo, vi lånar ihop några paltor från HUM mm, och får ihop en ny intressant kollektion av civil karaktär och beger, fnissande och glada mot närmaste köpcentrum för att inhandla egna nya. Ni kan tänka er vilka fina kläder vi fick tag på från en Willysaktig affär.

20.00
I sann fältartistanda raggar vi tag på en akustisk gitarr och genomför en spelning på ett hotellrum som lite uppmuntring för vara tappra soldater. Vi lyckades få in 27 pers in i ett enkelrum, resten fick stå utanför. REGN

Inför avresan på Livgardet

24 augusti Inryckning
Iklädda grönkläder samlas vi vid hotell Livgardet torsdag em. Dagens uppgift handlar om att låsa in diverse civila kläder och sova några timmar innan den tidiga avfärden fredag morgon. Efter en lyxmiddag i restaurang Livgardet, fick vi meddelandet att vårat plan från Bryssel till Liberia är inställt. REGN

10.11 augusti 2006
Repa vare…..dessa dagar blir det ett antal timmar i replokalen…..tänk va många låtar det finns….och många man inte visste fanns.

Detta kommer att bli väldigt roligt och vi hörs igen i slutet av augusti när vi drar iväg till AFRIKA.
Over and out
Capt Jonte

Utbildning

9 augusti 2006
Idag skall vi brandöva, passa till skyddsmask och göra sjukvårdstjänst….det finns en del spända ansiktsutryck och det är klart har man inte gjort detta förut så är lite pirrigt i magen. Det blir brand först och alla klarar detta med bravur…….släcka docka med filt…. piece of cake eller va…… släcka brand med släckare…..häftigt…guuuu va det brinnner!!!!!!!!!!!!

Mot gas kammaren…….för att ge alla läsare en bild så om man säger 35 grader varmt, tjocka kläder som man toppar med regnställ med luva och rundar av med att sätta på sig skyddmask ……. är ni svettiga???? Man ser nyduschad ut och det svider ganska friskt av tårgasen……mot hemmet….alltså luckan, det blir en marsch på 5 kilometer som inte gör svettfrågan bättre.
Sjukvårdtjänst står på schemat och det blir allt från av snörande förband till mun mot mun metoden…..JÄTTEBRA !!!!!!!!
Dagen är slut och var och en åker hem till sig och vi ses imorgon för att repa…..repa?…. har inte ni redan spelat på mässen?!?!?!
Sov gött!

8 augusti 2006
God morgon !
Har alla överlevt natten?????? Den här dagen blir det inre tjänst som avslutas med info om Liberia och varför det är som det är där nere just nu.
Vi har lite prylar som skall bytas och lagas så det finns att göra under dagen.
Det börjar bli dags att köra prylarna till mässen inför kvällens övningar där…….men före vi skall spela så får vi en väldigt bra genomgång om läget i Liberia och vad vi kommer att mötas av där nere när det gäller väder, djur, etc
Gig time…… det blir väl 1,5 timmes gig och det är verkligen full fart och MÅNGA svettiga ansikten på mässen denna kväll, kul gig!!!!!
Efter lite fika så blir det dusch och förberedelser för morgondagens övningar!
Sov gött!

7 augusti 2006
Hej alla dagboksläsare!
Jaha, då var vid Livgardet igen för pårustning och utbildning, tänk va tiden gåt fort, det är en månad sedan vi var här och fick den första bunten med sprutor, det lär blir fler för somliga idag.
Mot kasern 216 där det finns folk som skall ledsaga oss genom dessa utbildningsdagar, oooopps fel hus, eller va……vi blir skickade till skolhuset istället.

Vi får en kort genom gång av vad vi skall igenom och det är bara att skrida till verket, mot sjukan…… Tänk vad glada dom vart att se oss igen och JAJAJA vi skall inte glömma bort skåpet med grejor från alla världens hörn, allt klart…..mot förrådet
Ska vi fika först…… snabb kaffe och förrådet vare. Guuuu va prylar dä ä…… som tur är har vi en bil med för transporten mot lucka 8 i kasern 216 som är vårt hem dessa dagar.
Alla prylar inne…. ska vi inte ta instrumenten samtidigt när vi ändå är dyngsura av svett ??????
Nu utbryter det stora pysslet, vilken väska ska med och var skall jag göra av den här…….sa någon lunch?!
Efter lite mat så blir det mera pyssel med all utrustning och vi tittar börjar kolla på lite låtar…..det blir snart ett spelande utan dess like och det är ju första gången vi lirar ihop och det är jättekul. Är det redan middag, var tog den dagen vägen…… det blir lite kvällsfika på mässen där man frågar om vi inte kan spela där på tisdag kväll och det är klart vi kan. Mot sängen via duschen sov gott och ses i morrn!

Gruppen LA 05

14 Juli i nådens år 2006.
Hej hopp alla dagboksläsare !
Klockan är 10.00 och det dags att träffas och få ett ”litet” antal sprutor hos våra kära vänner på sjukan som vart jätteglada att se oss.
Som säg bör så fick vi en påminnelse om väggen där man förvarar alla souvenirer som fältartisterna tagit med sig hem från världens alla hörn, det börjar bli en rejäl samling och det är klart att det skall något bli från denna Liberia sväng också.
Hur som helst så fick vi våra sprutor och en bunt recept och drickvaccin som tas innan vi far iväg den 25 augusti men innan dess skall först träffa Hans och få klart med visum etc.

Väl uppe på kasern 216 träffar vi Gunilla som har hand om alla papper åt oss och Hans som skall fixa visum, medan vi väntar på att pappersfixet skall bli klart så blir det en kort guidning och visning av ”luckan”, duschar etc för dom som inte vart här förrut……fint va…..?
Allt är klart och vi skiljs för att träffas igen den 7 augusti när pårustningen börjar, så till dess…….
Over and out
Capt Jonte