Vad menas med professionell artist?

-Att vara professionell är naturligtvis ett brett begrepp i underhållningsbranschen. Många har andra jobb vid sidan av och få jobbar i branschen på heltid. Du behöver således inte vara artist på heltid. Men Fältartisterna söker de bästa! Vi vill ha dig som är bra på ditt yrke är van att jobba i professionella kretsar. Ditt artisteri bör vara en betydande del av din inkomst.

Om jag blir antagen som medlem blir jag automatisk kallad till en kurs då?

-Nej, du måste separat ansöka till en av våra kurser. När det är dags att söka skickar vi ut brev till alla medlemmar. Det annonseras också tydligt på hemsidan.

Får alla medlemmar gå kurs?

-Det är vår målsättning. Dock är trycket på våra kurser stort och vi kan inte ge plats åt alla. Sen måste vi också ha en spridning mellan instrumentalister, sångare, komiker m.m. för att det ska bli en bra kurs, detta kan leda till att inte alla blir antagna till kurs varje år. Fältartisterna förbehåller sig också rätten att basera urvalet till kurserna för att passa utbildningsbehovet för tillfället.

När jag har gått en fältartistkurs, kan jag räkna med att bli skickad på uppdrag då?

-Fältartisternas uppdrag är att försörja Försvarsmakten med personalvård i form av underhållning. Behovet av våra tjänster från Försvarsmakten varierar från år till år. D.v.s. vi kan omöjligt säga hur mycket vi har att göra om t.ex. 3 år. Vi har ett begränsat antal uppdrag per år och tyvärr kan vi inte erbjuda alla våra medlemmar uppdrag.

Vad är det för typ av uppdrag ni gör?

– Vi underhåller Försvarsmakten i utlandstjänst såväl som i Sverige på olika tillställningar. De senaste åren har merparten av våra uppdrag gått ut på att leverera nutida populärmusik inom olika genres samt standup. Men vi har även andra uppdrag. T.ex. att spela till dans på olika baler eller att genomföra mindre spelningar av akustiskt karaktär för en liten intim publik, Därför efterfrågar vi en artistisk bredd på våra blivande medlemmar. Som fältartist får du vara beredd att sjunga allt från hårdrock till svensk visa.

Hur många uppdrag gör ni per år?

Det varierar. Senaste åren har vi gjort 2-5 insatser utomlands per år och ca 5-20 insatser inom landets gränser.

Varför ska jag då bli medlem om ni kanske inte behöver min kompetens just nu eller ni inte ens kan garantera alla medlemmar uppdrag?

-För det första vet man aldrig när karaktären på våra uppdrag förändras eller när efterfrågan blir större. För det andra är det en upplevelse i sig att gå en fältartistkurs fylld av nya kunskaper, vänner och glädje. Bara en fältartistkurs är skäl nog att bli medlem!