Söndag

Inryckning

Instruktörsgruppen som har jobbat hela helgen med förberedelser ägnar förmiddagen åt finslipning av detaljer.
Under eftermiddagen anländer eleverna.
En hel del gamla bekanta men många nya ansikten och namn att lära sig.
Man ser vilka som har varit med förut och vilka som ger sig in i något helt nytt.
Nyfikenheten och frågorna lyser i ansiktet.
Men förväntningarna är lika starka hos alla oavsett om man är gammal räv
eller om man aldrig varit med förut.

Inventering av utrustningen går på sedvanligt sätt till så att man tömmer ut ryggsäcken på marken och sen stoppar man i allt igen samtidigt som man kollar att allt är med. En slags inverterad packning.

Inventering av utrustning

Veckans första ”öppen scen” börjar något försenat. Johan Dereborn har satt ihop ett fantastiskt band med både veteraner och helt nya kursare. 3 låtar av fullt ös och sen är det fritt fram att gå upp.

Scenen står inte tom länge förrän grundkurserna börjar ta för sig. Så mycket begåvning samlad i samma rum. Vi som varit med förut inser snart att det här kommer att bli en sjukt rolig vecka.

Galet bra ös redan första kvällen på Öppen scen

Måndag

Det är nu det drar igång ”på riktigt”
Alla har nu uniform, det är excercis, morgonsamling med flagghissning och avlämning. Det är nu den militära delen av fältartisternas verksamhet börjar.

Höger vänster om… eller var det vänster höger om?

Förmiddagen består av information och lektioner i utbildningssäkerhet och
kommunikationstjänst.

Eleverna delas in i grupper inför kvällens schemalagda underhållning.
Alla grupper får artistiska uppgifter utifrån olika scenarion som
dom ska lösa och utföra.

Efter lunch är det sjukvård för grundkursen. Det är första hjälpen – L(C)ABCDE och så favoriten, att sätta en tourniquet som ska dras åt så hårt så det gör verkligt ont. Sjukvårdskursen är fantastiskt bra. Kan man det så kan man rädda liv inte bara på insats utan när som helst och var som helst.

Ett varv till kan du dra….

Efter middagen är det ”backspegel”, ett viktigt moment under kursveckan där man i små grupper får ventilera tankar och funderingar. Lite senare börjar grupperna repa inför kvällens show. Ingen tvekan: det här kommer att bli succé.

Den schemalagda underhållningen blir över förväntan och förväntningarna var höga redan från början. Alla grupper har löst sina uppgifter på ett otroligt bra sätt och det är beundransvärt vilken inlevelse alla har i scenariot dom har blivit tilldelade.

Underbar kombination av blåsinstrument och trolleri
I’ll will survive

Tisdag

Efter excercisen och flagghissning så åker fördjupnings- och repetitionskursen ut på kombinerad övning (eskort, skydd, sjukvård och folkrätt). Det är ett moment som återspeglar en realistiskt situation som fältartisterna skulle kunna stöta på under en insats.

Dom ser redan lite svettiga ut i sina skyddsvästar och hjälmar. Det utlovas 30 gradig värme och strålande sol så det kommer att bli en jobbig dag. Men stark sol och värme är nånting som alla som varit i Afghanistan eller Mali vet är normalt. Den här dagen har 47:e och 48:e hemvärnsbataljonerna och en besättning med stridsfordon 360 ur 71:a motoriserade skyttebataljonen ställt upp för att hjälpa till med övningen ute på regementet P7 Revingehed. Vi är mycket tacksamma för deras samarbete.

Grundkursarna är nu ensamma på kursgården tillsammans med några av instruktörerna.

Det är mycket på schemat idag. Det börjar med lektioner; när började fältartisterna sin verksamhet och vad innebär det att vara fältartist?

GK ska ha vapentjänst i morgon så säkerhetsutrustningen måste kollas noga vilket tar en stund. Vapentjänsten är till för att fältartisterna ska få bekanta sig med utrustning som är en del av soldaternas vardag. Fältartisterna uppträder aldrig beväpnade under en insats.

Sen är det sjukvård igen. Dom ska lära HLR (Hjärt och lungräddning) och hur man använder bår, patienttäcke, bårmatta och loggroll.

Sjukvårdsövning

Sent på eftermiddagen kommer alla som varit på den kombinerade övningen tillbaka.

Som väntat har dom haft det svettigt och tungt men alla verkar överens om at det har varit en fantastiskt nyttig och givande dag.

Uppsittning i stridsfordon 360
I väntan på marschorder

Kvällens schemalagda underhållning har soldaterna som hjälpt till under dagen i publiken. Alltid roligt när det är fullt med härlig publik i restaurangen.

Man måste beundra alla elever som efter en så här dag, med lite sömn och hård fysisk och mental press ändå uppbådar en sån skicklighet och spelglädje på scenen. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta.

Uppspel av scenario

Onsdag

Grundkursen åker tidigt ut till P7 Revingehed för att ha vapentjänst. Dom blir borta hela dagen.

Värmen fortsätter men helt plötsligt kommer ett ösregn. Man kunde tro att det skulle bli lite svalare men icke. Istället blir det som tropisk värme och fuktighet efter regnet, ångbastu är en annan beskrivning som passar in.

På kursgården blir det lektioner i kommunikationstjänst, folkrätt och ROE (rules of engagement). Fältartisterna måste veta vad det är som gäller för soldater här hemma och i utlandstjänst. Hur fungerar kommunikationen både inom och utom försvarsmakten och vad är viktigt att tänka på i olika situationer och sammanhang. Det är otroligt intressanta genomgångar vi får från föreläsare med enorm erfarenhet som förklarar varför ser det ut som det gör i världen och speciellt i dom områden där Sveriges försvarsmakt är representerad.

På eftermiddagen är det FYS. Man har några olika saker att välja på men populärast den här gången är volleyboll i 30 graders värme(!)

Volleyboll i värmen

Kvällens underhållning innehåller ett helt nytt moment: improvisationsteater. Den här sommaren finns det tre personer som inte jobbar med musik i första hand och dom har hamnat i en slags special ops-grupp där dom ska underhålla en fingerad publik på Engelska. Dom kastar sig ut i en bejublad show med hjälp av olika improvisationstekniker. Andra såna speciella scenarior har förekommit hela veckan. Ibland är det bara blåsare ibland bara sångare. En fältartist måste vara beredd på att göra sitt i en massa olika konstellationer och med helt olika förutsättningar.
Ett riktigt bra träningsmoment för alla.

Improkomiker in action

Torsdag

Konsertdagen

Idag är det dags för elevernas slutprov.
En konsert inför inbjuden publik.
Det är ett uppdrag i skarpt läge så att säga.
För grundkursen är det första uppdraget som fältartister.

Men först är det sjukvård hela förmiddagen. Eleverna får göra olika scenarior där dom ställs inför bland annat en trafikolycka. Instruktörerna agerar figuranter och får direktiv om vilka skador dom har och hur dom ska agera. Det blir en lärorik förmiddag där alla får användning för allt dom har lärt sig på sjukvårdslektionerna tidigare i veckan. Efteråt är det genomgång och alla berättar om sina tankar och erfarenheter från övningen.

Ont i håret?

Efter lunch ägnas resten av dagen åt förberedelser inför kvällens konsert.
Fältregissörerna tar befälet och går igenom vilka låtar och akter som ska göras.
Alla elever ska ju vara med och det är ett pussel för att få ihop så att alla får lika mycket scentid.

Det är en febril verksamhet nu. Alla olika konstellationer ska repetera, det skrivs manus av konferenciererna och så måste ju alla putsa sina kängor.

Klockan sex börjar showen i den fullsatta lokalen.
Det är en grymt bra spelning.
Bra dynamik och allt flyter på helt efter planen. Det är tretton låtar + stand up och magi framfört av 39 personer så det är viktigt att alla vet exakt var och när dom ska vara.

Konserten i full gång

Det blir stående ovationer. Uppdraget slutfört och alla får nu efterlängtad middag.
Resten av kvällen är det bara lugnt och avspänt, man umgås och pratar.
Ingen öppen scen den här dagen.

Vid midnatt kommer ett gigantiskt åskväder och regnet öser ner, äntligen.

Fredag

Veckan har gått fort och det är redan fredag.
Alla kursdeltagare är trötta men uppe till morgonexcercisen.

Dom har blivit så bra nu så instruktören bedömer att han kan lära ut en dubbel sluring. Nästa år blir det dubbel sluring med skruv. Det låter som nåt man kan tävla med i OS.

Sista lektionerna består av fördjupning insats för repetition- och fördjupningskursen.

Grundkursen har utvärdering. Efter det så kommer försvarsmaktens insatschef viceamiral Jan Thörnqvist och har försvarsupplysning: Vad är det för hotbild mot Sverige och vad har försvarsmakten för skyldigheter och befogenheter i händelse av kränkning av svenskt territorium, nationella kriser mm?

Eftersom det är sista dagen så ska all utrustning lämnas tillbaka till förrådet men först ska det inventera igen, är alla hjälmar, handskar, stridsvästar, fältmössor mm på plats.

På kvällen är det avslutningsmiddag och självklart får alla uppgifter att sköta. Det kommer att hållas tal så det behövs toastmasters. Ingen fest med fältartisterna utan underhållning så fyra grupper får uppdrag att göra var sitt nummer under middagen.

Efter middagen är det öppen scen för sista gången den här veckan och till slut ska hela riggen rivas. Under rivningen spelas och sjungs det in i det sista. När alla förstärkare är borttagna och sista högtalaren pluggas ur så sjungs det a capella. Det blir sent men till slut är allt nedpackat och klart för inlast i trailern i morgon.

Sköna toner under förminglet.

Lördag

Hemresedag

Uppställning klockan åtta som vanligt men alla har fått en liten sovmorgon i alla fall eftersom det inte är någon excercis idag. En halvtimme extra sömn betyder rätt mycket när man har hubbat förstärkare till klockan halv två. Efter flagghissningen är det inlastning av all utrustning i trailern.

Sen ska det städas rum, lämnas in sängkläder och packas.

Sista dagen på alla kurser är det korum – en stund av reflektion. Ett bra sätt att avsluta på eftersom det är en sån intensiv vecka så är det skönt att sitta ner och höra på stillsam musik och fina ord.

Som sista punkt delas det ut diplom till alla elever. Sen är det kram och hej då. Det har varit en minnesvärd vecka med otroliga framträdanden, tuffa övningar och lärorika lektioner.

Och självklart en massa nya kompisar och kollegor. Man kommer att mötas igen, på nya kurser och ute på gig både civilt och i fältartisternas regi.

Tack för den här gången, vi ses

Korum
Korum