Kn. Jonas Lidholm, Trummor/kör och ledare
Lt. Linda Grenholm, Gitarr/sång och ställis
Lt. Jonas Lindberg, Bas/kör
Lt. Henrik Olsson, Gitarr/sång
Lt. Jonas Öivall, keyboard
Lt. Thérèse Löf, Sång
Lt. Ann Björling, Sång
Lt. Christoffer Gustafsson, ljudtekniker

Repdagar/pårustning Onsdag/Torsdag 6-7/9

Klockan ringde tidigt. Det var dags att åka till Uppsala F16 och rusta på. Allt gick snabbt och smidigt och vi var strax tillbaka i bilarna mot Stockholm och repetitioner. Vår regissör Jonas Lidholm hade ordnat med kaffe och bubbelvatten i sin replokal, Arkivet. En rejäl hög med låtar skulle betas av och vi kom nästan igenom allt redan på första dagen. Det var ett trött men nöjt gäng som drog hemåt runt kl 17.

Utvilade och taggade satte vi tänderna i resten av materialet dag 2. Fyra gig med olika förutsättningar ger många grymma låtar att repa in. Så kul med bredden! Vi är ett kanongäng och det ska bli så kul att komma iväg på onsdag!

Lt. Ann Björling

Dag 1 Onsdagen 13/9

Dagen började i den arla morgonstunden. Det var bestämt att vi skulle ses på F-16 i Uppsala vid kl 8.00 för att ta oss igenom vakten, parkera bilar, rodda grejer, nöd-kissa mm. Det innebar att väckarklockan ringde redan vid 4.30 för flera av oss. Har jag nämnt att kaffe är väldigt gott?

Väl på plats möttes vi upp vid vakten och åkte sedan till väntrummet för att därefter lasta oss och all utrustning på flygplanet som skulle ta oss till Ungern. Vi flög med Hercules.

För er som aldrig åkt med en Hercules förut så kan man väl jämföra det lite med att åka traktor i luften. Med tillhörande ljudvolym och komfort. Så någon form hörselskydd eller noice-canceling hörlurar är att föredra. Men när motorerna väl drog igång så visste inte ens hörlurarna hur de skulle bete sig längre. Mera kaffe.. Några av oss passade även på att hälsa på i cockpit hos besättningen. Kul och intressant att stå och lyssna på alla order och konversationer som sker i deras hörlurar, samt att få veta vem i besättningen som gör vad. Hade inte planet levt om så mycket hade vi kanske till och med rivit av en låt eller två? Vem vet.

Vi landade strax efter lunch på Pápá airbase i Ungern. Värmen var påtaglig och låg på ca 28-30 grader nånstans. Efter ett mycket välbehövligt besök på damernas/herrarnas så bar det av mot hotellet inne i stan. Resten av dagen tillbringade vi med att strosa runt i Pápá stad och äta middag på hotellet. Mycket mer orkade vi inte på grund av den tidiga morgonen och värmen. Vissa av oss hade även gigat till ganska sent kvällen innan och kastade in handduken tidigt.

Lt. Jonas Lindberg

Dag 2 Torsdagen 14/9

06.30 Klockan ringer, upp i ottan. Man vill gärna vara ordentligt beredd innan första gigget på denna sväng. Idag ska vi besöka en skola och spela för skolbarn/skolungdomar. Ålder på publik är från 3 år upp till gymnasieålder. Väldigt blandat alltså. På denna skola finns strax under 100 barn och 13 av dessa är svenska. Dom svenska barnen har övat in låten ”Andas in, andas ut” och ska sjunga den tillsammans med oss på konserten. Ska bli spännande och få uppleva detta samarbete.

Efter frukost packar vi bilarna med utrustningen vi ska ha med oss och beger oss mot skolan. Vid skolan kommer vi fram till en sidobyggnad som delvis används som gymnastikhall samt samlingssal. Vi får höra att eleverna är otroligt taggade för vår ankomst och ser verkligen fram emot vår konsert. Vi roddar upp vår utrustning och genomför en ordentlig soundcheck innan de svenska barnen kommer in. Vilket succémöte det blir. Fantastiska ungar som sjunger allt vad dom orkar. Ännu bättre är att vi har fältartistkollegan Therese Wikström på plats här som jobbar och bor här i Papa. Vilket lyx för barnen! Vi genomför konserten och succé är självklart med alla positiva människor runtomkring. Ner med prylarna igen och färd tillbaks till hotellet för lunch och planering för nästa dag. Ny låtlista ska skrivas och även ett musikquiz ska utformas. Som tur är har vi redan förberett en massa frågor.

Kvällen verkar bli lite fri hopp och lek, och det ryktas om att vi kanske kan ta en tur ut på landet och besöka en vingård. Det ska vi i så fall ta i tu med som dom rediga fältartister vi är.

Vid tangenterna Lt. Henke Olsson


Dag 3 Fredagen den 15/9

Efter en underbar kväll med vinprovning ute på landsbygden i Papa, så tog vi det lugnt på förmiddagen och alla fick syssla med sina egna förberedelser inför spelningen på kvällen för alla svenskar som bor här. Kl 14 åkte vi ut till flygbasen för att hämta det stora PA:t som vi behövde ha inför båda våra kvällar på ”Cacken” (svenskarnas tillhåll inne i Papa). Mycket bärande och rullande i värmen men tillslut var allt på plats och vi kunde börja soundchecka. Allt tar ju alltid längre tid än man planerat, fast Christoffer jobbade på som en ursnabb iller, så precis när vi var klara med soundcheck så kom gästerna. Middagen startade med ett tal och Kungssången för att hedra att kung Karl den XVl Gustav nu suttit 50 år på tronen. Sen blev det hamburgermiddag för oss och ombyte och fix. Kl 20:15 äntrade vi scenen och började med att ta upp alla de svenska barnen som ännu en gång sjöng ” Andas in andas ut” med oss. Ljuvliga, härliga barn! Sedan var det dags för musikquiz. Oj vad bra de var på detta! Trots att vi gjort kluriga frågor så var det 2 lag som bara hade 1 fel. Utslagsfråga och så hade vi fått ett vinnarlag, nämligen Mikael Svensson lag. Och han hade nu vunnit 3 år i rad! Kanske tur att han slutar nu så någon annan får ta vid.

Kort paus och sedan spelade vi ett långt, härligt partyset till en entusiastisk publik. Otroligt kul på jobbet helt enkelt! Vi slapp rodda ner eftersom vi skulle spela där på lördagskvällen också, så kvällen avslutades med en välförtjänt öl på ett litet ställe som fina Roger visade oss. En härlig dag och kväll helt enkelt.

Lt. Thérèse Löf

Dag 4 Lördagen 16/9

09:00 avgick transporten mot Papa air base. Här fick vi en dragning av Håkan Jakobsson, chief of staff. Det var mycket intressant att få höra mer om det multinationella projektet Strategic airlift capability. 12 nationer som tillsammans äger tre gigantiska militära fraktplan.

En platt organisation möjliggör snabba beslut vilket gör att man snabbt kan vara på plats i utsatta områden. I den här filmen får du en kort sammanfattning av projektet.

Efter dragningen var det dags att få se Globemaster III V-17-s. Vi hade fått veta att det fanns en liten, liten chans att åka med planet. Det var nämligen familjedagar på basen och vi var uppsatta på reservlistan. Tyvärr blev det inte möjligt för oss att åka. Men vi fick en fantastisk förevisning av planet av en amerikan (Miles) som flugit mycket. En häftig upplevelse, så galet feta plan. Ett tips vi fick var att kolla ”Heavy equipment drop c17” på Youtube. Helt otroligt vad planen klarar.

Efter lite egentid på hotellet drog vi vidare mot Cacken. En snabb och smidig soundcheck då det mesta var på plats från fredagens gig.

Kvällens tema var kräftfest. Svenskarna bjöd in övriga nationer till en helkväll. Therese ”Tusse” Wikström gjorde ett strålande jobb som toastmadam. Vilken lyx för oss att ha en fältartist på plats bland de anhöriga. Tillsammans vävde vi ihop kvällen. Blev fullt ös, vilket gäng detta är. En ynnest att få spela och hänga med dessa fantastiska människor.

Efter gig riggade vi snabbt ner all utrustning för att vara redo för söndagens spelning inne i Papa. Somnade med ett leende på läpparna. Fint att vara här!

Lt. Linda Grenholm

Dag 5 Söndag den 17/9

Söndagen var dagen då vi enligt tradition gjorde en gratiskonsert för de som bor i Papa. Förmiddagen gick till förberedelser och vid 13:30 rullade vi mot lokalen för kräftskivan. Där hämtade vi PA och backline och sedan bar det av till stadens slottsgård där det fanns en liten scen förberedd. Det tog tre vändor med två minibussar att få med allt… Vi riggade upp och soundcheckade och unnade oss sen en kort paus på torget, alla utom Lidholm som intervjuades i lokal-tv om fältartisterna och vårt besök.

Själva spelningen blev en succé med ganska mycket folk i alla åldrar på plats, en varierad repertoar säkerställde att alla förmodligen fick höra nåt de gillade. Då vi hade såväl trådlösa mikar som trådlös gitarr på Olsson blev det fest både på scenen och ute i publiken, till mångas stora förtjusning. En grupp barn tog bilder under giget med Björling och Löf och Lindberg bjöd på ett dånande bas-solo som studsade mellan slottsflyglarna..!

Allt detta med Gustafssons trygga hand på reglarna. Inte den minsta rundgång släpptes över bron och ljudet i lurarna var kanon! Lidholm avslutade med att tacka publiken med ett par fraser på klockren Ungerska, även detta mycket uppskattat.

Efter spelningen åt vi middag, riggade ned allt och var klara med packning av allt ute på flygbasen redan 22:00.

Väl klara mötte vi upp Tusse på hotellet och tackade henne gemensamt med en liten present för allt hon hjälpt oss med under de här dagarna, hon har med sin lokalkännedom och sitt engagemang varit till stor hjälp..!”

Lt. Jonas Öijvall

Dag 6 Måndag 18/9

Dags för hemresa från Pápa! Tiden har gått så oerhört fort och det är med ett visst vemod som sista frukosten intas på hotellet.

Efter frukost så är det dags att packa minibussarna och åka ut mot basen. Ett stopp på SPAR-butiken verkar vara tradition och vi passar på att handla lite färdkost samt en och annan ungersk specialitet. Väl på basen flyter allt smidigt ända tills det är dags att kliva ombord, då får vi veta att vi måste vänta innan vi får lyfta, ca 45 minuters försening verkar det bli. Alla är på gott humör och passar på att posera runt ”vår” Hercules och ta lite bilder. Till slut är det dags att lyfta och vi är äntligen på väg. Alla är rätt trötta så det sovs lite till mans och kvinns under resan.

Vi landar i Uppsala en timma sena och när vi lastat av och är på väg från landningsbanan så får vi reda på att förrådet där vi hämtat utrustning stängt för dagen. Det ger lite huvudbry eftersom planen var att rusta av direkt, pga förseningen från Pápa är det inte inte möjligt, som det först verkar.

Men tack vare Movcons grymma personal, som ringer några samtal, så får vi hjälp att ändå rusta av och lämna all utrustning. Trötta men glada lämnar vi F-16 för denna gång!

Det har varit enormt spännande och kul att leda denna mission och jag är oerhört stolt och glad över mina fantastiska kollegor i gruppen!

Kn. Jonas Lidholm