Fältregissör Kristoffer Appelquist leder gruppen som skall till FS23 i Afghanistan sensommaren 2012.

Gruppen till FS 23 består av: Beatrice Ericsson, sång, Fredrik Bergström, trummor, Kristoffer Appelquist, fältregissör, ståupp-komiker, Barbro Lindqvist, gitarr, Robert Roos, ljud, Hansa Berg, keyboard, Per Björling, bas och Johannes Kotschy, sång.

Fältartisterna som skall till Afghanistan sensommaren 2012

 

Samling på luckan

Kungsängen 13-15 augusti 2012
Kl 7.45 på måndagsmorgonen samlades FS23 styrkan utanför grinden Livgardet i Kungsängen för att förbereda oss inför resan till Afghanistan i början av september.

Dag 1 handlade om att hämta ut utrustning som vi ska ha nere i Afghanistan samt utrustning som vi kommer att använda under 3 dagars utbildning på Livgardet. Många väskor att bära på. Puh! Därefter injicerades div sprutor i våra armar och vi fotograferades. Kvällen avrundades med debriefing samtal med gruppen under ledning av Kapten Appelquist där vi pratade om hur vi upplevt dagen. Både positiva och negativa känslor.

Dag 2 hade vi sjukvård på schemat. Mycket repetion, som man i och för sig aldrig kan få för mycket av, men vi fick även genomföra ett ”case” där Barbro och Per hade krockat med en bil och vi fick öva det som vi gått igenom på förmiddagen. På kvällen fick vi en genomgång av säkerhetsläget i Afghanistan. Kvällen avslutades med genomgång av repertoaren samt debriefing med gruppen nere i mässen. Vi saknade dock Barbro under kvällen då hon var på Gröna Lund med Janne Schaffer och spelade.

Dag 3 inleddes med tätningsprov av skyddsmasken. Därefter packade vi ihop den utrustning som ska skickas ner till Afghanistan. Dagen avslutades med ett väldigt intressant lektionspass om Aktivt lyssnade.

Gruppen känns fantastisk homogen där vi alla hjälps åt och alla får ta plats så nu är vi redo för att snart åka ner och träffa våra soldater i Afghanistan!
Nu ska vi bara träffas och spela ihop oss också.
/Lt Hansa Berg

Dag 1
Resdag

Strax efter lunch träffades delar av Operation Flightmode FS23 på centralstationen i Stockholm för vidare färd med tåg till Västerås. Lt Roos och Lt Bergström plockades upp på vägen och Lt Kotchy och Kp Appelqvist var redan på plats när tåget tuffade in på Västerås station.

På eftermiddagen började vi borda den chartrade Boeing 737 kärran som skulle ta oss ner till Afghanistan. Först åkte vi över till Finland där ett stort gäng soldater boardade på så planet var ganska välfyllt när vi taxade ut på startbanan.

Ca 3 timmar senare landade vi i Turkiet för byte av flypersonal samt tankning. Detta tog ett par timmar så tiden fördrevs med vätskepåfyllning samt ett parti Mig(Trivial pursuit) som Lt Bergström tog hem med bravur!
Lt Berg

Dag 2
Framme

Efter en kortare flygning från Turkiet landade vi i ottan, lokal tid, på Mazar e Sharif i Afghanistan. Undertecknad sov ca 30 min under flighten. Där rustade vi på med skyddsutrustning och hälsade på welfare Suzanne Ahlman som ska bistå oss under veckan. Efter en stadig frukost i amerikanska matsalen satte vi oss i en transportcontainer och åkte till den svenska campen CNL.

Efter rundvandring och lunch inledde vi eftermiddagen med en säkerhetsgenomgång av läget här nere och avslutade med en hygien föreläsning 3,5 tim senare. Puh. Svårt att hålla koncentrationen och ögonlocken uppe efter 30 min sömn på 1 dygn.

Kvällen avslutades med ett möte med CO, personalchefen Torbjörn Larsson som verkligen välkomnade oss med öppna armar och ett debrief möte med vår grupp. Vi är alla enormt trötta så nu ska det sovas kan jag lova!
Lt Berg

 

Att fältartisterna är efterlängtade och lämnar permanenta avtryck märks tydligt 🙂

 

Dag 3
Första gigget

Dagen inleddes med en genomgång av vårt turnechema under veckan tillsammans med welfare Suzanne Alhman. Efter det träffades vi i kapellet, som fungerar som vår replokal under vistelsen härnere, för att förbereda inför kvällens musicquiz. Vi spånade på musikintron, tv-serie signaturer, klassiska filmcitat m.m. som vi efter lunchen repade ihop på ett effektivt sätt.

När vi kände oss klara så fick halva gruppen följa med på patrull i området som angränsar till campen. Vi fick under ca en timmes promenad hälsa på barn, dela ut nyhetstidningar till männen och även prata lite engelska med de lite större barnen!! Fantastiskt intressant att få en liten inblick hur det dagliga livet kan se ut för afghanerna. Vi blev otroligt proffsigt guidade och eskorterade av gruppen soldater som gick med på patrullen!! Tack!!

Medan halva gänget var på patrull riggade resten i mässen inför musicquizen senare på kvällen.

När kvällen sattes igång så var hela mässen fullsatt med förväntansfulla och tävlingsriktade soldater. Dom hade delat in sig i gäng och konfrencier Kn Appelquist och domare Lt Roos höll stenhård koll på program och poäng!! 🙂
Det var en fantastiskt uppsluppen och rolig kväll som avslutades på ett magiskt sätt då vi som sista låt spelade introt på Anthem som därefter direkt gick in i Stad i ljus och hela mässen ställde sig upp och sjöng för full hals!! Mäktigt var ordet!! Stad i ljus är en låt som har hängt med sen några år tillbaks och blivit som en signaturmedlodi för soldaterna härnere. Det var roligt att överraska dom med deras egen låt!

Efter nedrodding och inlastning av utrustningen i containern så avslutades kvällen med sedvanlig debriefing och vi kunde alla instämma i att det var skönt att få komma igång.
Lt Berg

 

Dag 4
Camp Monitor

Tidigt, tidigt, tidigt samlades vi på helikopterplattan på CNL för avfärd mot Camp Monitor. Vi åkte i militarens patria och i den kunde vi stå i en lucka och titta på omgivningen under resan.
När vi efter ett par timmars resa kom fram till campen fick vi en rundvandring för att få en bild av hur soldaterna har det här.

Efter lunch samlades vi vid scenen, som dom byggt upp i ett servicetält för helikoptrarna på basen, för att rigga inför kvällens gig. Vi jobbade på bra i den enormt varma luften. Eftersom vi spelade i ett så hade vi en ganska slammrig soundcheck men vi förlitade oss på att klychan skulle hjälpa oss senare på kvällen.

Kn Appelquist inledde kvällen med en fantastisk standup inne i en fullsatt mäss och sedan gick vi alla upp till helikoperplanen där vi sedan bjöd på musik och dans. Lt Eriksson bjöd upp 2 killar och körde en bejublad dansshow. Gigget avslutade med Stad i ljus och soldaterna bjöd även denna kväll på en underbar allsång!!

Ca 50 min efter avslutat gig var hela riggen packad och klar i containern med hjälp av vårt fantastiska transport crew !!! Stort tack till er!!

Kvällen avslutades som sig bör med ett debriefingsamtal med gruppen och denna kväll skedde det utomhus med skällande hundar i bakgrunden.
Lt Berg

Dag 5
Dubbelgig

Morgonen bjöd på en liten sovmorgon innan vi satt upp i patrian för hemfärd till CNL. Vi fick även på denna resa stå i luckan och titta på omgivningarna under färden.

När vi kom fram till CNL riggade vi i matsalen för att ha en välgörenhetskonsert tillsammans med försäljning av våfflor. Man fick köpa våfflor för 1 dollar styck och sen fick man önska låtar av oss för 1 dollar styck. Tillsammans fick vi ihop ca 250 dollar som ska användas för att hjälpa till att bygga en mur till skolan som ligger utanför campen. Efter det gick vi till kapellet för att förbereda kvällens korum tillsammans med prästen här nere på campen.

Korumet senare på kvällen blev en fin stund med fina texter av prästen och fina musikaliska insatser. Vi spelade utomhus framför mässen och det satt folk överallt och njöt av kvällen. När vi efter ca 1 timme var klara så frågade dom om vi inte kunde spela lite mer så vi fortsatte spela en halvtimme till.

Efter avslutande kvällsamtal med gruppen så gick vi alla glada och nöjda över dagen till sängs.
Lt Berg

 

Dag 6
CNL

På förmiddagen gick ett gäng ut på patrull i området runt campen medan resten av gänget tog sovmorgon.

Efter lunch blev vi inbjudna till Charlie Quebec, killarna som kör stridsvagn 90 här nere, för att signera en kalles kaviar handduk som dom vann på onsdagens musicquiz i mässen. Sen bjöd dom även med oss på en liten åktur i stridsvagnen!! Grymt kul!! Tack grabbar!!

Sedan gick vi till kapellet för att gå igenom låtlistan inför kvällens gig på CNL. När 6 viljor hade kokat ihop en setlist som kändes bra så var det dags att rigga upp på scenen. Det var lättare sagt än gjort med tanke på att scenen var utomhus utan tak och det var 38 grader i skuggan!! Puh och åter puh!! När scenen var riggad och vi genomfört ett kort soundcheck så blev LT Kotchy och Lt Lindkvist intervjuad av pressofficeren här nere.

Kvällen show inleddes med en timmes bejublad standup av Kn Appelquist inne i den fullsatta mässen. När standupen var klar gick alla ut i den varma kvällen för att bli bjudna på musik.Det blev en fantastisk kväll med bra flyt i låtlistan, bra ljud av Lt Roos och ett bejublad gästspel av en soldat som körde eldshow samt en soldat som kom upp och sjöng en låt. Kvällen avslutades med magisk allsång på Stad i ljus!!

Efter att ha riggat ner och packat in allt i containern så samlades vi för kvällens avslutande samtal.
Lt Berg

 

Dag 7
Camp Marmal

Efter att ha intagigt en lite sen frukost, typ 30 min efter den stängde, så träffades vi utanför kapellet här på CNL för att avtackas med diplom av CO Torbjörn Larsson. Sedan var det dags för transport mot Camp Marmal där det först var avrustning av skyddsväst och hjälm sedan lunch i amerikanska matsalen innan vi gick bort till SAE för att få en genomgång och titta på deras helikoptrar.

Därefter var det riggning av scenen inför kvällens musicquiz. Det varma vädret, 35 grader i skuggan, samt att man börjar bli lite mosig efter en veckas intensivt schema gjorde att det tog lite längre tid än vad det borde. Men till slut var allt uppe och det vankades middag hos amerikanarna. Innan kvällens musicqiuz satte igång hann vi även kika in en kortis på norrmännens PX.

Musicquizen på kvällen höll en lättsam, avslappnad och glad ton med radarparet Kn Appelquist och Lt Roos vid rodret. Många glada skratt spreds under den dryga timme vi höll på.

Efter nedpackning av scenen så avslutades kvällen med sedvanligt debriefingsamtal.
Lt Berg

 

Dag 8
Sista gigget

Direkt efter att ha intagit frukost i amerikanska matsalen började vi dagen med att rusta av våra kläder som vi haft under veckan. Sedan gick vi bort och började rigga upp på scenen. Medan ett gäng riggade på scenen rengjorde ett annat gäng casearna!! När det var klart gick vi hör och häpna till den norska matsalen och käkade lunch.

Efter lunchen åkte vi iväg bort till basaren som ligger här inne på campen och shoppade loss. När det var klar var det dags att lämna in vårt personliga bagage för vägning. Och eftersom vi jobbade på så bra på förmiddagen så fick vi ett par timmars rast och vila. Det var bra att vi riggade på förmiddagen för temperaturen klev upp på 38 grader i skuggan på eftermiddagen.

Middagen käkade vi i den tyska matsalen och där bjöd dom på tysk mat! När vi käkat klart gick vi bort och scannade vårt bagage och efter det gick vi bort till NSE för att titta på Kn Appelquists standup som även denna kväll var fantastiskt rolig!!!

Planen utanför Little Norway var välfylld förutom precis framför scenen när vi steg upp på scenen men efter en kort inledning av Kn Appelquist så fylldes det på framför scenen. Vårt transportgäng stod längst fram och dansade och sjöng och det kändes helt fantastisk att få avsluta en veckas turné med dessa underbara transportare på plats längst fram!! I slutet av konserten kom dom alla upp på scenen för att få motta fältartisternas coin. Vi tog även upp welfare Suzanne på scenen och överlämnade en signerad gitarr till henne.

När all utrustning rengjorts och packats ner i burar för transport hem och kramkalaset ebbat ut så avslutades kvällen med vårt dagliga samtal. Nu är det dags att sova ett par timmar innan vi ska checka in för att flyga hem i morgon bitti.
Lt Berg

 

På väg hem

 

Hemma
Sådär. Nu har jag sovit i två dar i streck (nästan) sedan jag kom hem från Afghanistan.
Jag är otroligt nöjd över vad jag och min grupp har åstadkommit den här gången. Var medlem av vår grupp har verkligen gjort sitt yttersta för att leverera det som vi är till för: Personalvård. Vi har klämt in konserter, standups och Quizar på alla möjliga och omöjliga tider och platser. Jag tyckte nog att det var fler glada miner i den svenska styrkan när vi åkte hem än när vi kom. Det känns bra.

Nu är uppdraget slutfört och jag vill tacka mina tappra fältartister. Tack för att ni bjussade så fint på er själva.

Jag vill också tacka vår publik, de FM-anställda i Afghanistan. Tack för att ni gör det tuffa jobbet som vi andra inte vågar, vill eller kan göra. Tack för att ni behåller hjärtat och hjärnan i den karga miljö ni befinner er i.

Tack för att ni tog hand om oss under veckan.

Stor kram / En stolt och glad skattebetalare och medborgare i Sverige – Kristoffer Appelquist