David Jönsson leder fältartistgruppen som underhåller de svenska soldaterna som ingår i FL02 på Sicilien.

Gruppen består av:
David Jönsson: Fältregissör, blås, gitarr, sång
Ellinor Asp: Stf Fältregissör, sång, keyboard
Conrad Boqvist: gitarr, sång
Erik Metall: bas, ljudteknik, sång
Beatrice Eriksson: sång, gitarr
Peter Bergkvist: trummor

 

 

Tisdag den 16 augusti 2011
Så var det dags att lämna våra nya bästa vänner på NAS Sigonella. Med tanke på den extremt korta förberedelsetid som vi fältartister fick inför denna mission och kanske ännu mer imponerande med tanke på hur kort tid våra vänner i FL02 fick för att förbereda vår ankomst har det gått osannolikt bra. För en månad sedan visste varken jag eller kompisarna på FL02 att vi skulle ses. Sen gick det plötsligt i ett rasande tempo där egna planeringar och förberedelser varvades med sms, telefonsamtal och mail i massor för att få allt att gå i lås, och vips hade vi 3,5 veckor senare landat på NAS Sigonella där vi möttes av en solbränd Johan Brolin, vår hjälte till Liaison Officer. Kul att få ett ansikte på personen bakom den där mailadressen. Sen har det bara gått som en dans. För Flygvapnet och FTS var det första gången man hade med fältartister att göra. Ni har gjort detta med bravur! Vi är grymt imponerade, hatten av. Fältartisterna kommer mer än gärna tillbaka när ni kallar på oss.

Med ett vemodigt hjärta och en oerhörd värme tackar vi FTS och FL02 för en fantastisk resa. Tack för ett proffsigt samarbete med förberedelser, ett fantastiskt mottagande på plats och ett grymt finlir med allt ifrån roddningshjälp, trevligt häng på kvällarna, välbehövliga och intressanta utflykter på dagarna, spännande förevisningar av FL02:s verksamhet och uppdrag (särskilt kul såklart att få syna ett JAS 39 Gripen på nära håll med guidning av the best of the best, KIJI) och för att ni har bidragit till vårt allmänna välmående på plats. Vi gav allt vad vi hade och vi fick tillbaka precis lika mycket. Tack Johan Brolin, Magnus M och Erik G för att ni som ni är och för att ni är så bra på det ni gör och tack ”chefen chefen” Fredrik Bergman för att du har samlat ihop det kanongäng som FL02 är.

Självklart går det största tacket till mitt fantastiska band:
Ellinor som varit min ställis, som förvandlas till en fullständigt galen människa när hon äntrar scenen och som helt saknar motstycke i förmågan att bonda och nätverka med våra soldater och personal på plats.

Erik som hade den tuffa uppgiften att vara både basist och ljudtekniker och som på ett oefterhärmligt pedagogiskt sätt får oss att till och med tycka att det är lite kul att linda kabel och rodda subbaslådor.

Conrad som är en gudabenådad gitarrist och entertainer som man helst vill ha med sig vart man går… jämt… och som förgyller varje dag med sin glada uppsyn.

Beatrice som jag tror ha fått varje svensk, amerikan, italienare, fransman, turk, och gud vet vad på fall under den här missionen med sin ljuva stämma, varma utstrålning och härliga person.

Peter som kanske är den roligaste och skönaste människa jag känner och som samtidigt är en sån oerhörd klippa bakom trummorna.

Tack alla! Ni är bäst! Mr Popgun loggar ut för denna gång.
Over and out
/Kn David Jönsson

 

Måndag den 15 augusti 2011
God morgon! Dags att gå upp, säger en rote med plan som startar med full ebk…
Men, eftersom vi hade ledig dag igår är vi ganska utvilade, och det känns helt ok i kropp och knopp. En dusch, och sen knallar Conrad och jag iväg till Subway för en morgonbaguette.

Idag är det min julafton – vi ska få en titt på JAS 39 Gripen.
Så, vi har dagen till ära dragit på oss flygställ, och efter en kaffe knallar vi ut på plattan och möter en av piloterna. Vi tar först en titt runt planet och sen får alla provsitta.
Hm, det ska väl inte vara så svårt att flyga den här fågeln va… bara å gasa å dra i spaken!

Jag har ju flygit en hel del modellflyg, så jag lovar mig själv att ta upp det igen när vi kommer hem. Tillbaka i hangaren får Kapten Jönsson prova G-dräkten. Ser mäktigt ut. Att väga 9 gånger sin egen vikt är säkert en speciell känsla, ungefär som på söndag förmiddagar…

Lunch på Amerikanska restauranten – lasange = gott!

Sen tar jag befälet och det är dags för vapenvård på fältartistriggen. Alla flightcasear med instrument och ljudutrustning ska öppnas och rengöras. Innehåll ska göras rent och räknas in. Ett mycket viktigt moment under en mission, då utrustningen ibland åker ut direkt till en ny insats. Tack vare mina duktiga kollegor är allt klart på 2,5 timme. Rekord, eller hur?! Särskild eloge till Beatrice och Ellinor som tvättade och lindade alla XLR och Speakonkablar på ett föredömligt sätt.

Då det är sista dagen vi är här, tar vi sen en tur till PX-et. Ett PX (Post exchange) eller BX (Base exchange) är stället där man kan handla allt från en liter mjölk till armékläder av alla slag. För min del blir det 2 necessärer, kepsar och några Countryplattor som Beatrice rekommenderar. Tiden går fort, och det är snart kväll och dags för vår sista spelning.

Vi kör en lite akustisk-plugged-mini setup på grillplatsen med musikquiz, exklusivt för våra svenskar. Skönt att göra en lite mindre grej, där grabbarna och tjejerna får önska låtar, och känna att dom nästan sitter i knäet på oss. Bland annat spelar David en riktigt fin version av ”Ack Värmland du sköna” och nu känner man att separationsångesten kommer smygande… jobbigt.

Efter spelningen packar vi snabbt det sista, rustar av, och sen är det bara en liten sak kvar…

Vi har ju en Pinky i gänget! Pinky är man när man åker på sin första utlandsmission, och det gör Beatrice. Faktiskt också Johan och Magnus, så dom får sin släng av sleven också. Som en snäll och varm nollning, med Ellinor som Gammel-yxa. (Den som man bekänner sitt Pinky-skap inför…)

Det var det hela. FL02 lider mot sitt slut för Pop Guns del, och det är både med vemod och hemlängtan jag släcker lampan ovanför min tältsäng.
/Lt Erik Metall

Lördag den 13 augusti 2011
2:a gigdagen. Vaknar av 2 stridsplan som lyfter med ett öronbedövande vrål, vi bor typ 8m från startbanan. Idag har grabbarna på förlägningen föreslagit att vi skall åka över till beachen, och att vara där i några timmar innan roddning och ljudprov. Åh nej, tänkte vi. Då måste vi sola och bada. Men ok, sagt och gjort, vi smörjde in Ellinor i faktor 1000 å drog iväg. Vi överlevde beachen, klockan 14 tillbaks till basen, dags för rodd, ljudprov, sen en sen lunch å tuna in det sista inför kvällen.

Elinor snackade in sig hos piloterna och såg till att vi fick låna flygoveraller och gradbeteckningar å andra coola märken. Fy fan va coolt, vi såg ut som Maveric och Iceman.

Laddade till tänderna drog vi igång top gun theme, sen körde vi på som en Gripen med fullt gaspådrag… minst mack 2. Slutpumpade, jätteglada över all glädje och respons slängde vi ihop riggen på 10min, rekord i fältartistsammanhang, men hey, vi hade grabbarna från flygvapnet till hjälp. Vilka roddarämnen, lite efterhäng med boysen som hjälpt oss rodda sen i säng, 8m från startbanan, in med siliconproppar, sen lights out…
/Lt Peter Bergkvist

 


Fredag den12 augusti 2011, NAS Sigonella
Jag hade planerat en välbehövlig sovmorgon för både mig själv och bandet som har jobbat hårt i senaste dagarna med att få ihop allt inför resan. Hade ställt klockan på nio.

Dock fick jag silikonöronproppar till trots ett abrupt uppvaknande strax efter sju, när EBK:n från slog på när ett av spaningsplanen lyfte, bara någon meter ovanför huvudet… kändes det som iaf.. Det är svårt att beskriva detta öronbedövande ljud som tycks gå genom märg och ben, och bevisligen de lövtunna tältväggarna. Mäktigt men synnerligen obra för sömnen.

Det var svårt att somna om så jag passade på att ta ett fyspass på gymet innan resten av gänget vaknade och dagens arbete skulle börja. Skön start ändå på en spännande resa.

Idag var det så dags för premiärgig inför FL02-styrkan. Det är alltid lite osäkert hur ljud- och ljusutrustningen har klarat resan, fukten och värmen. Den här gången har den dessutom stått och väntat på oss i någon vecka, skickad direkt från Löfgrenskans Kosovomission. Trots att personalen på plats på min begäran föredömligt hade sett till att den inte stått i direkt solljus under tiden har det varit fruktansvärt varmt och kvavt inne i hangaren så det var bara att hålla tummarna…

Efter en kort check vid 10-rycket att scenen hamnade på rätt plats tog vi en snabb lunch och sen vara det bara att sätta igång att rodda och soundchecka inför kvällens gig. Utrustningen verkade i stort ha klarat sig bra. Skönt.

Vi fick ovärderlig roddarhjälp av Johan B, Magnus M och Erik G som kanske är världens bästa värdar. Mackor, vatten och allt vad en svulten törstig och hårt arbetande fältartist behöver kom liksom med en timing och någon slags telepatisk ackuratess som bara ett fullblodsproffs till värd kan leverera. Tackl! När är fasen bäst!

Med Eriks (alltså våran Erik, mr freakin best Bass player & Sound Engineer in the world) försorg gick soundcheck bra som vanligt och vi var taggade till tänderna inför kvällen. Det är ju personal från ganska många nationer på plats så vi räknade med en ganska diger skara rocktörstande soldater. Amerikanerna har ett eget produktionsbolag på plats som har gjort ett storartat marknadsföringsjobb inför Popguns ankomst.

Gigget inleddes som sig bör på en flygbas med Top Gun Theme och sen växlade vi upp och växlade upp. Vi gav dem en rejäl urladdning och vi kände verkligen glädjen och tacksamheten från publiken. Vi ger allt vi har från scenen i dryga två timmar men får på något sätt tillbaka ännu mer. Vet inte riktigt hur det går till men så är det i alla fall. Ja, ni som vet, ni vet…

Jag är oerhört stolt över det här tappra gänget som sprudlar av musikalitet, kamratskap och kärlek. Alla hugger i där det behövs när vi förbereder och alla går all in när vi giggar. Inget svårt att vara ledare då. Stort!

Gonatt och nya tag imorn…
/Kn David Jönsson


Torsdag den 11 augusti 2011

Dagen började tidigt med uppställning utanför Höllvikens kursgård. Vi har precis varit tre dagar på kursgården och repat ihop bandet. Det märks att alla är taggade till tänderna.
Taxin hämtade upp oss vid nio och sen bar det av till Sturups flygplats.

Vi hann med en kaffe och lite samkväm innan det var dags för att borda planet.
Vi var de enda passagerarna på planet som var ett av regeringens plan.
Det kändes lite VIP-igt att att flyga privatplan med hela bandet och sitta i kungens säte. 🙂 Vi fick dessutom turas om att sitta med i cockpit och snacka med piloterna.

När vi väl landat så stod Sigonellateamet på landningsbanan och välkomnade oss med öppna armar. Det kändes ganska häftigt faktiskt att kliva ut på en militär flygbas.
Efter en middag i amerikanska matsalen var det dags att flytta in i tältet där vi skulle bo. Det visade sig att tältet låg ett stenkast från landningsbanan så det gäller att bunkra upp ordentligt med öronproppar.
Toalett och duschmöjligheterna är av ,vad man skulle kunna kalla, enklare fältmodell. Det blir till att planlägga toabesöken när vi befinner oss på annat håll. 🙂

Förutom hygienmöjligheterna så känns det fantastiskt att vara här.
”Pop Gun” är ett riktigt mysgäng som min käre vän Berka brukar säga. Jag känner att jag trivs fantastiskt bra med dessa sköningar.
Crewet som tar hand om oss är ett riktigt guldgäng och jag känner mig nästan lite bortskämd här. 🙂

Puss och på återseende
/Lt Boqvist


Onsdag den 10 augusti 2011
Dagen började som vanligt med uppställning o flagghissning.
Sen körde vi igång för fullt igen med rep. Efter en hel del korvstoppning började det mesta sätta sig. Det låter finfint faktiskt.
Senare på eftermiddagen hade vi mediaträning då vi skulle bli intervjuade av pressen senare på dagen.
David och Ellinor skötte snacket och gjorde det med bravur. Utöver intervjun bjöd vi dem på en minishow. Öppnade upp med Top Gun theme. Jääää!
Sen lite finslipning på låtarna inför kvällens show.
Vi var bäst ingen protest ;).
Hej!
/Lt Beatrice Eriksson


Tisdag den 9 augusti 2011

Klockan ringer 6.35, men som morgonpigg fältartist är det inget problem. Denna natten sov jag i egen stuga, eftersom jag tydligen snarkar som ett sågverk och höll David vaken hela förra natten… Ouweee… Frukost och uppställning gick på rutin, och sen var det dags att repa igen. Det är verkligen toppen att ha så här fokuserade rep, tänk om det alltid var så.

Efter lunch medverkade vi på Jesper Tengroths lektion om mediarelationer, tillsammans med grundkursarna. Den har vi gått på tidigare, men en uppfriskning är alltid nyttigt så här inför missionen. Efter det repade vi vidare fram till 16.00, då alla andra på fältartistkursen vill komma till och repa inför kvällsshowen. Lite egen tid, middag, lite mer egen tid, och sen var det dags för den vanliga pubkvällen med framträdanden. Jätteskönt att ha en tillbakadragen roll och bara njuta av alla duktiga musiker. Väldigt hög kvalitet i år. Men det var det förra året också, och säkert innan dess… Vi rundade av kvällen med ett litet PopGun-samkväm och la upp planerna för morgondagen.
/Lt Metall


Måndag den 8 augusti 2011
Veckans första dag på vår mission FL02 inleddes i Höllviken på Försvarets Kursgård. Vi har inlett repetitionerna med vår orkester som består av sex personer. Två kvinnliga frontare och fyra hunkar som spelar allt vad tygen håller! Allt har gått superbra och vi kan bara föreställa oss hur det kommer att bli på den kommande missionen. Vi är förväntansfulla och ser enormt fram emot det här.

Mitt på dagen bröt vi av med en lektion av Jesper Tengrot om hur man hanterar pressfrågor ute på en mission. Mycket nyttigt!

Efter en lång dag fick vi några timmars ledig tid, där några vilade och några körde fys-pass. Klockan nio blev det så dags för ordinarie kursverksamhet att bjuda på show. Fantastiskt! Vår affisch Pop Gun blev också färdig idag och vi fick våra tygmärken som vi skall ha på missionen på våra uniformer. Allt som allt, en härlig inledning på vår mission.
/Lt Ellinor Asp