Gruppen består av följande medlemmar: Johan Börstell, ledare och trummor. Håkan Carlsson, gitarr och sång. Pelle Hogbring, klaviatur, gitarr och sax. Marina Johansson, sång samt Andreas Kebbon, bas. Gruppen tjänstgör vid förbandet under vecka 23.

2008-06-08
Hemma i Sverige efter ganska många timmars resa, intrycken från Tchad är många och överväldigande. Utan att låta som en grammisgala så vill jag tacka följande:

-Marina, Pelle, Kebbe och Håkan ni är fantastiska som trots lite knölig väg har gjort detta med ett enormt tålamod och glädje!
-Mats Tornving som hjälpt oss med allt fix i Sverige.
-Marianne, Gunilla och Lt Olsen samt alla som utbildat oss på Livgardet.

-Embers Arise för intro.
-Christoffer och Movcon Danne för alla grejor och transporter.

Sist men inte minst ALLA i Tchad för det fantastiska ni gör under dessa förhållanden, ni är beundransvärda.

Som avslutning på denna dagbok….
ÖDMJUK blir man när man sett hur människor som inte är helt olik mig själv, dessa kämpar för att överleva dagen som är eller dagen som skall komma och göra den dräglig med det lilla man har eller det man hoppas på att att hitta eller få.
TACKSAM är jag för att jag fått ”låna” mina medmusikanter av deras familjer och vänner och för att min familj låter mig göra detta, det vi har gjort är göra dagen lite gladare för alla dom som åkt ner till Tchad från sina familjer och vänner för att göra livet lite bättre för alla dom som inte har det lika som vi.
Capt Jonte

2008-06-07
Hej på er!
Vi är ju nu tillbaka på Camp Europa och väntar på planet som ska ta oss till Sverige som ni läste i mitt och Capt Börstells dagboksinlägg. Jag vill bara göra lite tillägg från 2008-06-06.

Jag, Hogbring och Kebbon gick upp kl.04.30 för att vi skulle vara vid gaten kl 05:00 tillsammans med skytteplutonen Bravo Sierra för att äntligen komma till Abéché.
Vi åkte flak till flygplatsen. När vi kom dit så såg jag att vi skulle åka ”Herka”. Vi gick på kärran efter mycket väntan och fransmännen som jobbade på planen drog för alla fönster och då sa alla att nu blir det åka av, nämligen taktisk flygning! Strax därefter delade dom ut spypåsar. Skit Pommes Frites!!!! Jag klarade mig halva flygningen sen var det kört för mig och minst halva plutonen. Kebbe älskade det och Pelle vara nära men klarade sig. När jag tittade djupt nere i påsen så var det många fotoblixtrar så smälldes av. Detta får man höra hela tiden. Kul att man kan roa dom på annat sätt än med sång! Nu kan jag pricka av detta från min ”att göra lista” i livet.

När vi kom fram så var glada att få träffa våra kära vänner igen. Vi var så välkomna av alla och blev mer än kungligt behandlade. Resten av dagen var bra men kvällen är oförglömlig! Dels att få uppleva granat geväret Carl Gustav skjuta upp 2 st. lysganater = Svensk lösen.
Allt var så fint ordnat.

Lite orolig för att åka taktisk flygning ingen men det var snälla Spanjorer denna gång som flög ner oss till N´djamena.

Jag vill summera min första mission så här:
En helt fantastisk upplevelse! Det var lite som ett äventyr, framförallt med ”Maybe Airlines” vilket gjorde att gruppen splittrades och att gig blev inställda. Det var inte kul men förövrigt så är alla här nere helt underbara. Gigen var super kul! Ni soldater har gett mig ett minne för livet. Vi har varit med om mycket denna vecka. Väntan, skratt, sång och musik, solning och framförallt skitsnack. Jag kommer aldrig glömma er!
Vill också tacka Dick Viio som hjälpte mig när jag var sjuk och asgarvade åt mig med sin kamera i handen under taktiska flygningen.

Tack Peter Wallström för lånet av sovsäcken. Tack till mina musikerkollegor för en kanon mission som vi har klarat med bravur tycker jag.

Pussar och kramar till er och hoppas vi ses nån mer gång någonstans i världen.
1/Lt Marina Johansson

2008-06-07
Börstell skall med flyg kl. 08:00
Johansson och Hogbring 09:15
Kebbon och Carlsson 09:50

Men detta är om att allt funkar och det har vi andra erfarenheter av så att säga.

Vi blir avtackade av CO som uttrycker sin stolthet över oss, andra nationers folk är djupt ”impade”. Alla kom på plats i Njamena och nu är det bara att vänta in flyget till Europa där Paris är första stoppet. Det blir lite väntan till anslutning mot Arlanda och vid lunch landar vi.

Over and out

Johansson et Börstell

2008-06-06
Det är nationaldag och vi är uppe och riggar för det verkar som om dom kommer idag. Omkring 08:30 åker vi till flygplatsen och ni mår tro att man blev glad när man fick se ansiktena på sina spelpolare!

När vi kommit till campen så får nyingarna installera med mat och tvätt på schemat.
På scenen har Carlsson gjort underverk och det mesta är klart. -Före lunch!!!!
Efter diverse sysslor och soundcheck är det mat! Och vi snackar mat, underbart med grillad mat och potatisgratäng.

19:45 går vi till spelplatsen och det är utsmyckat med massor av marschaller och det är väldigt vackert. Efter tal av CO så sjunger alla nationalsången som avslutas med avskjutning av lysgranater. Jättevackert!

Nu blir gig …vilket ställ….tre timmars giget avslutas med Basker Blå .
Det blir nu ganska körigt för helt plötsligt har vi en gigantisk sandstorm över oss och det gäller att ner syntar, mixer och all annan elektronik i casar. Det är sand överallt och vi är väldigt smutsiga när vi går till tältet.

Sov gott….eller så gott det går, det känns som om hela tältet skall blåsa bort.

Carlsson & Börstell

2008-06-05
Tjena på er!
Nu har vi fått nya bud uppe i Abeche om att våra förlorade kompisar skall dyka upp men den glädjen grusades ganska fort när nyheten kom att vi inte skall få hit resten av gänget.

Det får bli ett gig på mässen i allafall men först är det en massa annat att pyssla med.
Dagen flyter på och det är gigdags. Det blir ännu ett kul gig som är lite mera ”loose” en giget hos finnarna. Efter 2 timmars brötande med allsköns konstiga låtar är det dags att säga tack och god natt. Undrar om dom kommer med i morrn?

Sov gött.
Carlsson och Börstell

2008-06-05
Vi vaknade kl 07:00 lokal tid för att packa ihop det sista och äta frulle för att sen bege oss till flygplatsen och FN planet som ska ta oss till Abéché. Väl framme vid flygplatsen fick vi veta att vi kanske bara skulle få med 1 person trots att vi hade 3 platser bokade. Det hade kommit några viktigare personer som skulle med. Vad ska man säga? -Välkommen till Afrika och Maybe Airlines! -Varsågoda!
Det hela slutade med att vi åkte tillbaka till campen igen. Börstell och Lt Carlsson red dromedar i Abéché fick vi veta.

Vi är nu tillbaka i ”fängelset” och det ser väl inte allt för ljust ut för att vi ska få komma upp till Abéché tills imorgon, på självaste nationaldagen. Det är inte bara vi som blir ledsna, utan alla svenskar som sett fram emot det här lär bli jättebesvikna.
Till er soldater säger vi att det är vi också! Vi och staben gör allt vi kan för att komma upp till er.

1/Lt M. Johansson

2008-06-04
Hej igen alla dagboksläsare!

Ni som läste Pelles brev igår vet att vi hittade en gitarr som vi ”spontan-gigade” med i mässen igår kväll. Det var lite svenskar och vi hade det mysigt under stjärnorna.
Idag har det blivit klart att vi ska få komma med ett plan upp till Abéché i morgon bitti.
Men vi har ju inte lyft än så vi får väl se. Det ser lovande ut ”so far”.

För övrigt idag då? Jo,vi åt frukost, sen lade sig Pelle och Kebbe att vila medan jag som var rastlös gick in till datarummet och surfade lite. Gjorde sedan en radiointervju i P1. Det var kul att göra det på en knastrig telefonlinje. Intressant! Undrar hur det lät?

Sen hade det blivit lunchdags. Vi åt kyckling med potatismos, det funkade. Grabbarna gick och vilade igen. Dom tycker att det är för varmt när det är 49grader i skuggan och typ 60 grader i solen. I vårt tält så fungerar inte AC:n som den ska, men det är ändå bättre än utomhus. Jag var fortfarande rastlös så jag gick till datarummet och drog ut lite texter till kvällens tilltänkta ”jam”. Efter det gick jag runt och pratade med de soldater som inte heller tog siesta. Hittade några uppe på en ”solterass” eller rättare sagt tak. Jag klättrade upp där och la mig och solade och snacka lite skit. När jag låg där fick jag besked om att vi skulle få en liten rundtur inne i stan. Gud vad kul! Jag väckte grabbarna och sedan gick vi till bilen.

När vi åkte så såg föraren att han inte fått med några kartor till sin GPS, men han sa att vi skulle hitta ändå. Vi hade bara kört en liten bit ifrån campen, då stannar bilen. Vi fick igång den igen och fortsatte färden in mot stan. Det var intressant och mycket kul att se. Vi tittade på presidentpalatsen och det område där det var riktiga strider i när svenskarna kom ner.

Sedan svängde vi in på en gata där det visade sig vara hysteriskt med folk. Bilar, mopeder, cyklar och gående människor. Oj oj! Vi åkte nog in på fel gata! Till slut sa föraren att vi skulle låsa dörrarna och att om nåt skulle hända så skulle han bara försöka att åka direkt
därifrån. Det hade vi inte kunna gjort, för det var så mycket trafik. Vi kom sedan in på en stor marknad där allt var till salu. Levande höns, kött som låg i solskenet, kläder, däck mm. Allt!!

Vi skickade SMS till Capt Börstell och berättade om allt detta. Han och Håkan ska f.ö. göra ett litet ”duo-gig” för finnarna i Abéché ikväll, och när vi kommer upp imorgon ska vi göra en extra spelning i mässen. Oj! Tiden går fort när man har kul och trevligt.

Vi spelade i mässen ikväll och det var mycket mer svenskar som kom, typ alla som inte hade vakten. Kul med god stämning, och den franska kaptenen Tasset sjöng med oss igen.

När jag kommer tillbaka till tältet ska jag packa allt, ta en skön dusch och till slut hälsa på John Blund. Vi får väl se om vi kommer med ”Maybe Airlines” imorgon, och framför allt tillbaka på lördag. Än så länge har vi bara 2 platser tillbaka, men det ordnar nog sig.

Godnatt alla läsare som följer detta äventyr.
Marina Johansson

Tisdag 2008-06-03
Kära dagbok. Igår kväll hade vi en svettig tillställning. Nyfikenheten var stor från vår internationellt blandade publik. Många frågor hade kommit till vår svenska stab när affischerna sattes upp om vår ankomst. Fältartisterna, quest-que cest?

Efter några låtar närmade sig publiken scenen, Marina klev ut och sjöng med sig dem framåt, och stämningen byggdes sakta upp. Våra svenska anhängare stöttade oss till 100%. Tack! Det gav oss kraft och mannamod. Fransmännen blev extra glada när kvällens gästartist, stf. Campkommendanten Tasset klev upp och gjorde 2 nummer. Blue Suede Shores och Rock Around The Clock med fransk accent. Känn på den! Vi försökte även charma irländarna med en U2 låt, rumänerna fick Douze points av Håkan och jag själv bjöd polackerna på lite Duckwalk. Våra svenskar litar vi fullt ut på, Kebbe kastade sig handlöst ut från scenen och togs väl emot av starka armar.

Till slut tappade vi räkningen på alla låtar men när vi klev av scenen så hade vi avverkat 2,5 timmars spelning non-stop i 40gradig värme + scenljuset som bidrog med några extra grader på sina ställen. Capt Börstell har nog aldrig varit så nära spelkramp som igår.(Finns inget vaccin mot det?) Trötta, svettiga och lyckliga fältartister samlades bakom scenen efter gig och sammanfattade spelningen i ett enda ord. Merde! Där fick vi också reda på att transporter som planerats inte kunde genomföras enligt plan. Vårt flygplan hade omdirigerats p.g.a. något fel någon annstans. Så nu kunde bara vår utrustning och 2 personer flygas upp till Abeche. 96 mil på ibland obefintliga vägar är vi glada för om vi kan undvika, en sådan resa går i bästa fall på c. 20 timmar. Kaptenen lämnade som förslag att han skulle ta med sig Håkan vilket vi andra tyckte var okej. De skulle väckas vid 05.30 och klockan var nu sent när vi hade rivit allt och packat på lastbil. Efter en snabbdusch i den förnämliga franska duschanläggningen somnade vi sött i vårt luftkonditionerade tält.

Tisdag morgon

Vi som inte åkte tidigt fick en skön sovmorgon. Att vi inte fick i oss någon frukost bekymrade oss inte särskilt mycket. Vi dricker rejält mycket med vatten och sportdryck hela tiden.
Men, Marinas mage var inte riktigt med på det. Att skippa frukost var ”ingen hit” och det protesterades hejvilt. Besök på sjukan med endast fransktalande personal gjorde inte saken bättre. Merde! Som tur var har vi svenska kollegor med stort hjärta och mycket omtanke.
Marina flyttades till ett tält med bättre AC så hon fick ordentlig vila, när sen färgen kom tillbaka i ansiktet kom det fram en stor flaska med dundermeduxin mot känsliga magar och vips var den oroliga magen som bortblåst.

Under dagen har vi fått nya besked om vårt flyg till Abeche. Nu är det klart, det blev inget!
Åtminstone inte i tid till morgondagens gig på den finska campen. På torsdag morgon får vi flyga och träffa våra bandkamrater och de får göra giget som duo i morgon, går säkert alldeles utmärkt. De är ju inte direkt färska i såna här sammanhang.

Campen här i N´djamena känns mer och mer som ett fängelse, vilket det faktiskt byggdes som en gång i tiden. Nu är det kväller och vi drar till mässen. Vi har hittat en fin Levingitarr och tänkte få igång lite allsång så att vi gör nån’ nytta idag. Merde!

Over and out!
1/Lt Hogbring

Måndag 2008-06-02
Efter en natt med snarkningar så vaknade vi pigga och glada kl. 07:00. ”Frulle” kl. 07:30 och sen genomgång av hur situationen är här nere. Mycket intressant!

Efter detta var det den spännande stunden inne. Vi ska se om instrumenten är hela och fungerar. Riggning av PA på den fina scenen dom byggt åt oss. Allt är helt och fungerar!!! Jippi! Rock´n´roll! Vi hann plocka upp allt innan lunch trots värmen och pauser var 10:e minut. Vi dricker vatten hela tiden. Efter lunch så är det siesta på hela campen mellan 12-15.

Kl. 15:00 soundcheckade vi, och Gud va bra vi lät! Dags för gig om en timme, så nu måste jag börja avrunda detta brev i dagboken. Börjar också bli kissnödig, IGEN!!! Phuuuuuu…. Vill slutligen bara säga att vi stormtrivs och är laddade för giget ikväll och den taktiska flygningen med ”Herkan” i morgon bitti kl. 05:30 då vi skall upp till Abéché.

Slutligen så hälsar alla pappor hem till sina änglar.
Jag som inte har barn får väl hälsa till min tax Figge och gecko ödlan Kelly.

Kramar till er alla och en massa kärlek här ifrån Camp Europa.
1/Lt Marina Johansson

Söndag 2008-06-01
Kl. 05.00 träffas vi alla på Arlanda för att gå tillmötes en riktigt lång resa med mycket väntande. Det började strula redan vid incheckningen efter att vi köat och köat och väntat och väntat. Detta köande och väntande skulle förfölja oss under hela resan, tur att vi är glada och kan underhålla oss själva 😉

Grabbarna fick inte ta med sig sina gitarrer, bas eller synthen som handbagage trots att resebyrån kollat av om detta va okej med Air France. Det blev tvärnobben!
Vi hade 2 alternativ vid incheckningen och det var att antingen inte åka ner till Tchad eller att checka in allt trots att allt hade softcase. Att inte åka ner fanns inte som alternativ, vi är ju efterlängtade och kan inte göra så mot våra grabbar och tjejer där nere.
Vi sa att det blir en överraskning om allt kommer ner helt men vi räknade inte med det.

Efter allt strul och en grym övervikt på närmare 10 000 kr så skulle vi till passkontrollen. Nej men ser man på…….KÖ! Planet lyfter ju om 10 min insåg vi så vi stötte på någon ansvarig där som ledde oss snabbt igenom kontrollen och vi gick med raska steg mot gaten.

Väl ombord pustade vi ut. Piloten talade nu om att vi inte kan lyfta p.g.a. dimma i Paris. Åh väntan…. Det gör inget för här skulle det sovas, i alla fall för Pelle och mig som gigat kvällen innan och åkte direkt till Arlanda. Efter 45 min kom vi upp i luften.
På Paris flygplats gick vi igenom 6 kontroller innan vi kom till nästa gate. Gissa om det va köer och väntan.

Vi hade från kl. 10.00 till 16.00 att slå ihjäl där på flygplatsen med lite lunch och fika. Jag slog till på lite massage som erbjöds för en ganska så dyr peng, men det är jag värd 😉
Vi kom på Tchad planet på tid men också den flighten blev försenad i c:a. 45 min.
När vi landade i Tchad efter den långa flygresan så såg jag när jag tittade ut genom fönstret att runt hela landnings banan stod det fullt med beväpnade soldater. Längre bort stod ett plan och soldaterna rullade ut en röd matta och pådraget va enormt säkert en ca. 300 soldater. Vi fick naturligtvis vänta inne i planet tills den viktiga personen eller personerna var i säkerhet. De som mötte oss ifrån campen berättade sen att det var Central Afrikanska Republikens president och att dom knappt fick åka in till flygplatsen för avspärrningarna.

Vi kom till campen kl. 23.00 eller rättare sagt 22.00 lokal tid. Vi fick ett jätte fint välkomnande med liten matbit och öl. Tältet och campen är super bra standard på. Vi hade räknat med mycket låg standard men blev väldigt överraskade när det var vattentoaletter och riktiga duschar. Efter matbiten och en liten rundvandrig på campen i 32 grader så var det kudden som gällde för alla oss. In i våra små myggnät och natti natti.
1/Lt Johansson

Onsdag 2008-05-07
God morgon, har du sovit gott? Näärå det är ingen fara!!!!!!!
Idag blir det tillpassning av skyddsmask brandsläckning och sjukvårdtjänst, allt är kanonbra och även fast många kanske gjort detta många gånger så lär man sig något nytt.
Det måste tilläggas att solen skiner, folk är glada det är vår ute…..kan det bli bättre??!!

Efter avslutad kvällstjänst där sista övningen med figuranter etc är jättebra….vilka skådespelare det finns i alla som är med, så är det dags att packa ihop alla prylar och säga hej och mors. Vi ses igen i mitten på maj, då skall vi repa lite, och fika.

By the way: vi har äntligen fått klart med när och hur vi åker till Tchad……man kan bara säga VARSÅGOD!

Over and out
8000 Capt Jonte

Tisdag 2008-05-06
Alla vann!!!!! Det var ingen som var sämre en någon annan på att snarka!!
Efter frukost och uppställning så har vi inre tjänst med koll av låtar etc.
Vi skall lira på mässen ikväll så det blir släpande av prylar men i övrigt avlöper dagen väldigt bra.

Klockan är 20.00 och vi skall äntligen spela ihop, det blir ett kul gig och efter att vi är klara så har ”skitlåtslistan” blivit ett begrepp, den innehåller låtar som alla kan och alla vill höra och det är många låtar.

Sov gött och ses i mörrn

Måndag 2008-05-05
På väg till Livgardet, Kungsängen för att träffas och utrusta , utbilda och VACCINERA oss, det sist nämnda är en ganska populär syssla för vissa av oss.
Hur som helst är vi nu vid vakten och alla är på plats, vi har idag även begåvats med en ny fältartistkompis som skall till Kosovo men gör utbildning ihop med oss som skall till Tchad.

Mot skolsalen där vi får lite information om vad som väntar oss dessa dagar, sa någon fika…… det vankas kaffe men INGA kokosbollar….. var är vi på väg…?!

Till sjukan och där blir som vanligt glada att se oss, vi får en uppgift att ta med något från Tchad och ett sådant uppdrag får man INTE missa, efter lång väntan och många sprutor är det MAT!

Gubba timme på maten, (alltså när man vilar lite) ….det kan vi glömma idag vi skall iväg till veckans STORA prövning, hämta ALL utrustning, uniformer, stumpor etc etc man kan bara säga VARSÅGOD!

Efter många timmar och många långa snack så är vi klara och allt gick sisådär.
På med uniform och sortera upp allt så man vet var man har dessa prylar.
Mot maten och lite kaffe på densamma, man mår ganska bra nu.
Efter lite reseinfo och mera papper så är dagens övningar avslutade och vår blick vänds mot mässen där kvällsfika står på agendan.

Natti, Natti och jag tror alla kommer att snarka inatt.