En fältartistgrupp under ledning av fältregissör Mia Löfgren har tjänstgjort i Kosovo den 25 juli – 1augusti 2011.
Medlemmarna i gruppen är:

Mia Löfgren – Fältregissör, sång
Sophie Conte – gitarr, sång
Barbro Lindkvist – gitarr, sång
Andreas Nordqvist – klaviatur, gitarr, sång
Mikael Lundstedt – bas, sång
Lena Thomander – trummor, sång
Tomas Boström – ljud, ljus

Sweden Rox

Måndag 1 augusti
Hemresan.
Vaknade 02.30 och Gänget som skulle skjutsa oss kom och hämtade prick klockan 03.00. Tidigt med andra ord.

Kändes vemodigt och tråkigt att åka hem, Naturligtvis har vi ju alla längtat ihjäl oss efter våra nära och kära där hemma men varför kan man inte bara få ha alla man tycker om nära sig, Hela tiden. Men, men… Dags för avsked.
Kramkalas utanför flygplatsen.
Som tur var fick vi ha Helén med oss ända hem till Sverige då hennes leave startade samma dag som vår hemresa.
Flygresan bestod mest av sömn och när vi landade på Arlanda så blev det snabba kramar sen väntade vår taxibilar på var och en av oss.

Tusen tack till alla ni som ingår i KS23. Ni har tagit emot oss med öppna armar och varit lyhörda för våra behov och önskemål och ett speciellt tack till Co. Anders Stach för ett mycket fint brev till vår Förbundsordförande som vi fått ta del av. TACK.

Efter att ha landat hemma så har jag konstaterat att efter att ha avslutat min åttonde insats som Fältartist/Fältregissör så har faktiskt denna grupp varit den mest dynamiska.
Vi har haft en fantastisk vecka och med den talang och musikalitet som dessa fältartister besitter så är var och en av er, Barbro, Lena, ”Sailor”, Sophie, Tomas och Andreas några av de fenomen som denna vackra jord består av.

Nu hoppas vi på en återträff snart, Vill inte vänta för länge.

Kärlek.
Mia Löfgren, Eder bugande Kapten.

Söndag 31 juli 2011
Idag fick vi sovmorgon eftersom det serveras brunch på söndagar.
10.00 äntrade vi matsalen och fick uppleva en uppsjö av tårtor och glass m.m… nyttigt värre!
Efter en laddning av kalorier så var det dags att göra materielvård av vår utrustning.
Från kablar till högtalare rengjordes grundligt och räknades ordentligt eftersom prylarna går raka vägen till Sicilien från Kosovo för att nyttjas av nästa grupp fältartister.
När det var klart så hade vi en genomgång med Helen om vad som fungerat bra under veckan och vad som kan förbättras inför nästa mission. Det är ju som sagt den första gången fältartisterna bor på Film City eftersom Camp Viktoria lades ner under våren.
Efter en grym middag på Thairestaurangen så packade vi och avrustade alla våra grönkläder förutom uniformen vi hade på oss.
Vissa gick en sista PX-runda andra fikade innan våran sista spelning tog fart i svenska mässen,
det blev en mycket intim och mysig tillställning där publiken fick önska låtar och mycket allsång stod på agendan.
Innan våran sista låt så avbröt CO med en ceremoni där undertecknad fick KFOR-medaljen under högtidliga former. Eftersom det är min fjärde vända till Kosovo så har jag sammanlagt tjänstgjort mer än 30 dagar i området. Vilken ära, tack för den!
Mia fick mottaga en sköld och en speciell penna som gåva från densamme.
Efter lite eftersnack och bildfixande här på hemsidan så var det dags att hoppa i säng tidigt.
Det blir okristligt tidig uppgång i natt för att åka hem till Sverige.
Tack för ännu en härlig dag.
/Lt Tomas Boström

Lördag 30 juli 2011
Sovmorgon! Så skönt att få gå upp kl. 10.00. Kapten Löfgren var dock uppe till frukosten och tog med sig ett par kokta ägg till mig. Gött!
Jag gick sedan ner till det italienska PX caféet och köpte mig en stor latte som jag avnjöt som en riktig italienare. Shopping med tjejerna stod sedan i tur innan vi vid 12-tiden gick och åt lunch. Kött i mängder blev det i vanlig ordning.
Kl.13.00 hade vi sedan uppsamling med hela det svenska teamet som hjälpte oss att rodda upp inför kvällens stora spelning på gatan utanför svenska NSE.
Som tur var upptäckte Lt Boström att elen inte fungerade som den skulle. Hans uppmärksamhet räddade hela slutsteget som annars hade brunnit upp!
När soundcheck var klar kl 17.00 gick vi och åt middag på det danska bistro med Marcus, Peter och Conny.
Nu var det dags att duscha och sminka sig inför kvällens gig!
Strax efter 20.00 startade vi och vilken konsert det blev! 32 nationer var inbjudna och uppskattningsvis kom ca 300 personer som rockade med oss i 1,5 timme.
Efter nedroddningen av ljudanläggningen blev det mingel i mässen innan vi vid midnatt drog oss tillbaka för natten.
Ett stort tack till det svenska teamet som hjälpte oss att rodda och ett extra stort tack till Marcus som ställde upp som ljustekniker!
/Lt Sophie Conte

 

 

Fredag 29 juli 2011
Vaknade kl 05.00 av ett dunderbrak. Åska och regn. Huvudvärk. Alvedon. Drack nog lite för lite vatten i går.
Efter gemensam frukost i matsalen deltog vi fältarister i dagens stabsmöte. Vi gratulerade S6-chefen Tomas med tårta på hans födelsedag. Efter genomgång av dagliga rutiner avslutade kapten Löfgren med att presentera fältartisterna närmare för staben med en PowerPoint presentation. Vi fick sedan eskort av Pantzar, Helen, Erik och Niklas utanför campen för en timmas shopping i affärerna strax utanför Film City.
Efter gemensam lunch med en amerikansk överstelöjtnant bar det av till Gracanica för kvällens spelning. Vi blev väl mottagna av chefen LMT5 och övrig lokalanställd personal. Efter roddning av utrustningen fick vi äta gott och förbereda oss lite innan gig. Vi spelade för LMT5 och deras personal samt deras familjer. Det var en lyckad kväll och det var roligt att se hur publiken släppte loss. De dansade och sjöng med i låtarna. Kul! Efter avslutad spelning blev vi inapplåderade för att vi skulle köra ett extranummer. Mia tillägnade publiken sista låten med ”You´re Simply The Best” .
Det är verkligen en ära att få vara här. Vi blir mycket väl omhändertagna och jag är stolt över att få vara med i detta eminenta band. Tack till alla mina kollegor i bandet, ni är var och en helt grymma på det ni gör. Passar på att även tacka för all vänlighet som vi blir bemötta med här!
Nu ska undertecknad gå och sova. I morgon väntar sista spelningen på svenska NSE, ska bli kul.
/Lt Andreas Nordqvist

 

Torsdag 28 juli 2011
En härlig dag i solen! Med 32 grader i skuggan har vi stått i solen och satt upp en scen på Amerikanska NSE. Snart mer om det men vi börjar från början…
Efter gårdagens kanongig för irländarna fick vi sovmorgon. Då måste man göra valet: frukost eller sömn.. Undertecknad, Mia och Barre valde den grymma frukosten på Camp Film Citys egna matsal. Gröt, goda mackor, all möjlig stekt mat och färsk frukt. Lyxigt värre.

Vi möttes halv 11 vid containern med all vår utrustning. Allt skulle ut, så det var bara att ta på sig arbetshandskarna och hugga i. Redan vid denna tid började svetten rinna, men som tur fick vi god hjälp av våra underbara soldater här nere. Pantzar och Marcus körde bil efter bil med lådor.

Dagen har sedan gått åt att rodda upp framför US NSE. Det fanns ingen skugga att tillgå så det var bara å bita ihop och börja jobba. Jag och Tomas fyllde våra baskrar med vatten i ett försök att svalka våra kala huvuden. Här på Camp Film City finns en ganska sträng policy om hur man klär sig, så vi vågade först inte ta av oss baskrar och vi behöll vapenrocken på. Efter ett samtal till Svenska NSE (National Support Element) fick vi lov att ta av oss till t-shirt och jubel utbröts i gruppen.

Giget för Amerikanerna gick galant och det var skönt att få ställa på med full rigg och fullt ös. Det är så skönt med vårt gäng där alla sjunger och bjuder på sig själva. Det händer saker på scen hela tiden! US Lieutenant Colonel Burkett var så nöjd, att alla vi fältartister fick varsin Coin For Excellence, något som väldigt få har fått sig tilldelat här på campen. En stor ära!

Innan jag kommer stupa i säng med mina bröder och systrar måste jag bara få tacka alla svenskar här på campen som hjälper oss så grymt mycket. Fixar och donar, Roddar och fixar ännu mer! Stor kram till er!
/Lt Sailor Lundstedt

 

Onsd. 27 juli 2011
Inatt sov vi bättre. Jag hittade en ny kudde som var klart skönare än den tegelsten jag hade natten innan. Har fått se mer av Kosovo idag och gjort en rundtur.Vi åkte bl.a till Pristina, kollade in LMThouse och såg hur de hade det. Färgglada hus, trevliga människor och god svensk lunch som vi blev bjudna på. Sedan iväg till Gracanica och besök i klostret. Vid det laget var hettan massiv och vattnet slut och jag yrare än vanligt. Vi rekade också inför spelningen som vi ska göra på LMThouse senare i veckan.Väl tillbaka på campen så var det dags att rodda utrustningen och sounchecka hos Irländarna där vi ikväll spelade vårt första gig denna vecka. Vi mjukstartade lite akustiskt med en spontan utomhuskonsert i solnedgången. På plats fanns en härligt intim publik som var med oss från början. Det känns som en kanonstart på gigveckan.
/Lt Barbro Lindkvist

Behandling av skadad trummis


Tis. 26 juli 2011

Solen sken på oss när vi gick upp till frukostmatsalen.
Vissa av oss, (bl.a. undertecknad), hade sovit ”sådär”, så det smakade extra gott med extra starkt kaffe, korv och pannkaka. Jag hade sovit dåligt p.g.a. värk i högra örat, och på sjukstugan bekräftade de att jag fått öroninflammation… Örondroppar var 4:e timme och nässpray gjorde susen, så jag slapp knapra antibiotika. Efter kort hygienkoll hade vi två informationsmöten. Det första, som CO höll i, gav oss en fin inblick och lägeskoll av Kosovo, samt lite historik. Vi ställde många frågor och vips hade en och en halv timme gått… Sedan fick vi träffa de personer som ska hjälpa oss att styra upp lördagens stora show.
Efter en väldigt god lunch fick jag gå och vila, (p.g.a. mitt öra), och resten av gänget gick och rekade inför de kommande dagarnas spelningar hos irländarna och amerikanerna.
Sedan var det ”hopp & lek” , (egen tid), i ett par timmar. Vi hann shoppa en del och duscha innan vi gick ut och käkade middag på danska ”Bistron”. Kvällen avrundades i svenska mässen.

Tack och bock! Over and out
/ Löjtnant Thomander

Tull Tull


Mån.25 juli 2011

Så var det då äntligen dags för Sweden Rox att resa till Kosovo…
Som vi hade längtat och sett fram emot detta!!
Taxiresorna ut till terminal 5 och sedan incheckning, av bl.a. ett gäng specialbagage, flöt på fint. Dessutom hade Kapten Löfgren lyckats uppgradera oss alla i gruppen till buisnessclass, (p.g.a. att vi annars hade fått grymt mkt övervikt), och det uppskattades såklart av samtliga.

16.40, (20 min. sena), lämnade vi ett gråmulet Sthlm för att sedan mellanlanda i Wien.
Där hann vi med ett kort besök i business loungen innan vi flög vidare mot Pristina.
Vi cirklade runt blixtar och det var en riktigt turbulent nedstigning, men till slut landade vi helskinnade, (men somliga ngt skärrade), kl.22.05. När vi fått vårt bagage blev vi dock stoppade av tullen, som ville att vi skulle öppna våra gitarr- och keyboardcase. De efterfrågade dokument på våra instrument, men det löste sig snabbt när vi hämtade Kapten Pantzar & Major Kindström, som var där för att möta upp oss. Sedan fick vi skjuts, på en gumpig väg, till CFC (Camp Film City). Trötta som få, stupade vi i säng… Då brydde vi oss föga om att rummen var i minsta laget, och att våningssängarna gnisslade.
AC:n fungerade iaf 🙂
/ Löjtnant Thomander

Dagbok 23-25 Maj 2011
Enskild Rotationsutbildning Livgardet, Kungsängen.

23 Maj
Möttes utanför vakten,
Då vi inte fått våra inkallelseorder kom vi inte förbi vakten men snabbt som ögat dök Major Anders Sundin upp till vår räddning och vi blev eskorterade in samt att vår packning fick skjuts av vederbörande, stort tack.
Blev tilldelade ett logement och gjorde oss hemmastadda. Lite lunch sen begav vi oss till sjukan där allt förflöt hur bra som helst. Några slapp för en gångs skull ta några sprutor. Undertecknad var en utav dem. Kändes nästan lite tomt men skönt att man tydligen har ett fullgott grundskydd.
Vidare till förrådet där det aldrig gått så smidigt. Det är min åttonde resa, så man skall aldrig ge upp hoppet om bättring visade det sig.
Kvällen bestod i genomgång av vår repertoar och avslutades med en liten samkväm i mässen. Somnade runt 23.

24 Maj
Efter uppställning och överlämning så var det sjukvård som gällde denna dag och vilken fantastiskt bra genomgång vi hade av Cecilia och Max. Oerhört bra.
Började med HLR genomgång, sedan gick vi vidare till olika vändningar och omhändertaganden, olika typer av förband och till sist, övning trafikolycka. Jag och Boström tog på oss skådespelarmasken och spelade offer och de andra fick rädda oss. Mycket nyttigt. Känns mycket tryggt att alla är så uppdaterade på detta mycket viktiga område. Kvällen avslutades med Kosovo genomgång samt fortsatt genomgång av repertoar.

25 maj
Efter uppställning så var det dags att förbereda sig inför dagens brand och täthetsövning. Vi gick igenom skyddsmasken och begav oss senare via buss till brand och täthets- stället. Vi började med att kolla skyddsmasken genom att göra en tårgasövning inne i ett litet hus fyllt av tårgas och undertecknad har aldrig varit inne i en tårgaskammare så länge, minst 15 minuter tack vare missförstånd mellan de båda instruktörerna som höll i övningarna. Vi hann sjunga allt ifrån små grodorna till we will rock you där inne. Tur att alla hade täta masker. Stackars ”Sailor” Lundstedt fick lite sveda på sitt huvud men det gick över efter en kvart.
Vidare till brandövning, släcka eld med pulversläckare och släcka brinnande dockor med filt. Allt gick lysande och vi tog en promenad hem för att vädra bort de sista tårgasresterna. Efter lunch städade vi och godsade iväg våra prylar sedan var utbildningsdagarna till ända.
Tack till er alla, Ni har varit jätteduktiga och fina och jag längtar till insatsveckan.
Kram på er.
/Kapten Löfgren.