Fältregissör Stefan Flink leder gruppen som skall till KS22 i Kosovo i slutet av januari 2011.

Gruppen till KS 22 består av:
Stefan Flink, ledare, klaviatur
Maria Almlöv, sång
Lotta Källström, sång
Roger Lander, gitarr, sång
Lasse Bjurhäll,gitarr
Jan Petersson, bas
Martin Hagberg, Trummor

Auto Larjez

Dagbok Kosovo tisdag 25 jan 2011
På tisdagen var det lite ledigt för fältartisterna så då hade Gluggen ordnat med en rundtur i området. Vi började på Trastfältet där det stora slaget mellan Turkar och Serber stod år 1389.

Tornet som står där är ganska högt och alla otränade kamrater fick kämpa med mjölksyran på vägen upp. Sedan fick dom stå där uppe och titta ner på fältet precis som Milosevic` när han eldade upp folkmassorna.

Roger kom med några förslag på vart vi kunde åka på våran rundtur, han tyckte vi skulle åka upp till Serbiska gränsen där gamla Gate 4 fanns. Där har Roger bl.a har stått vakt och sett halva Serbiska armén rikta sina vapen mot honom. Jag har också minnen från den här platsen för där har jag spelat på gräsmattan utanför huset med Boppers på KS02. Det var vackert väder och en helt fantastisk utsikt där uppifrån

Senare landade vi hos LMT teamet nere i Gracanitza dom bjöd på kaffe och nybakta chokladbollar sedan fick vi en rundtur i deras hus. När vi var klara tog vi en tur i byn, vi hade tänkt titta in i klostret och kanske shoppa lite lokala varor. Vi hade förmodligen missat någon sorts högtid för nästan hela byn var stängd även klostret som aldrig brukar vara det.

På kvällen när vi kom tillbaka till campen så hade jag och Roger styrt upp Pinky sermonin för våra färskingar Lotta Lasse och Martin. Den roligast måste ha varit Lasse som fick backning på klädsel och blixtlås flera gånger men till slut klarade sig alla igenom även detta. På kvällen bjöd vi på några akustiska låtar på Mose bar, messen i huvudbyggnaden. Tack och god natt och tack för ännu en fantastisk mission! I morgon bär det av hemåt och vi har stängt ner Muddy Mess och hela Camp Victoria kommer att försvinna inom kort. Lite vemodig somnar jag ganska snabbt.

Over and Out
Kn Flink

Dagbok Kosovo måndag 24 jan 2011
Dagen började med att vi vaknade och åt en stärkande frukost i matsalen. Sen var det dags att riva utrustningen på Muddy Mess, det tog en stund för oss trötta musiker, men Gluggen kom med glada tillrop och kaffe. Vi planerade kvällens spelning som skulle äga rum på KFOR Main som är högkvarteret för hela KFOR. Det betyder med andra ord att där finns det gott om höga bossar.

Efter mer mat i den fantastiska matsalen på Camp Victoria åkte vi till Film City (KFOR MAIN) och påbörjade riggning inför giget. Efter soundcheck passade vissa av oss på att shoppa loss på de PX (affärer) som finns i massor på den campen. Vi hann även med en god kopp kaffe på en restaurang som Gluggen hade tipsat om tidigare. Vi spelade på den tyska mässen inför en fanatisk publik bestående av tyskar, turkar, tjecker, amerikanare, irländare, slovener och svenskar m.fl
Mycket lyckat! Vi fick påhälsning på scenen av Arméinspektören Berndt Grundevik som dock vägrade sjunga den här gången. En rolig sak var när den Tyska CO efter spelningen hotade med att skriva ett klagobrev till den Svenska kungen om vi inte spelade Abbalåten ”Ring-Ring” Eftersom han hade massa skrot på axlarna vågade vi inte annat än att lira lite till 🙂

Efter giget bjöds det på kvällsmacka i logen. Nedriggning och återresa till Camp Victoria trött orkester somnar sött.
Tack för ordet hälsar Lt. Petersson och Lt. Lander

Dagbok Kosovo söndag 23 jan 2011
Maria & Lotta här!
Söndagsmorgon och vi vaknar efter en lyckad lördagsspelning, dock inte
helt utan blessyrer. Maria lyckades slå i Lasses micstativ mer än 20
gånger under kvällen och vaknade med en rejäl bula på underarmen,
Lotta klappade sina händer blå i takt med både musik och publik.
Vi är troligen mer utsövda än övriga bandmedlemmar då vi drog
vinstlotten att sova snarkfritt!

På med uniformen och iväg till matsalen för en gedigen brunch, maten
har varit riktigt bra men brunchen var något extra. Speciellt dom
amerikanska pannkakorna.
Hela gänget gav sig sedan iväg till KFOR Main i Pristina för att reka
inför morgondagens spelning på den tyska puben.

Att färdas genom Pristina väcker tankar på hur det är att leva i
Kosovo med halvfärdiga byggnader, vägar som mellan varven är riktigt
risiga, farliga vildhundar och en lukt av koleldning och sopor.

Väl tillbaka på Camp Victoria samlades vi på Muddy Mess för att repa
på kvällens låtar. Spelningen blev fantastiskt rolig men också vemodig
eftersom det var den allra sista kvällen i pubens historia. Vi i Auto
Larjez Orkester kommer bära med oss detta hedersamma uppdrag som ett
fint minne.
Maria och Lotta

Dagbok Kosovo lördag 22 jan 2011
Första dagen vi vaknade i Kosovo var lite kallare än vi räknat med. Jag trodde att det skulle vara lite medelhavsklimat här men så var det inte! Men trots allt friskt. Efter vi ätit frukost begav vi oss ner till Muddy Mess för att möta upp stortraktorn som kom dit med våran utrustning i form av Pa-anläggning plus diverse backline, förstärkare m.m. Roddningen av allt tog väl någon timme eller två. Lunchen slank sedan ner som smort och med friska tag började vi repa på lite låtar som vi skulle framföra senare till kvällens gig. Där jag skulle stå på scenen satt det en ventilationstrumma som hade hakat upp sig. Det blev kallt och jag kämpade för att få den att stänga sig men icke! Som tur var fick jag syn på två Albanska hjälpsamma herrar som fixade till problemet med hjälp av vanlig hederlig ”Gaffa” (tejp).

Nu var det full fart till våran barack för att få allt i ordning, sängkläder m.m . Sen till matsalen igen för det bjöds på Balkan mat. Fantastiskt gott tyckte vi alla. En snabb dusch, sen ner till Muddy Mess för att gigga. Detta var vårt första gig på denna mission och inbjudan hade gått ut till mycket folk så vi hoppades på det bästa. Det dök upp bra med folk och det blev ett himla drag! Roger Lander som är en av sångarna i denna konstellation gjorde succé med en text som han själv skrivit och handlade om Biltvättarna här nere i Kosovo- Auto Larje. Därav vårat bandnamn.

Efter spelningen så gick vi alla till baren för en förfriskning. Provade en öl för första gången som heter Skopsko. Helt fantastisk god! Sen sov vi gott. Mitt i natten blev jag, Lars Bjurhäll knuffad på av Roger Lander som hade sängen bredvid. Mitt snarkande skakade tydligen kronans skåp inne i våran container. Men det kan han ha tycker jag J. Tack hej!
Lars Bjurhäll och Martin Hagberg.

Dagbok Kosovo fredag 21 jan 2011
När klockan ringer kvart över fem på morgonen undrar man verkligen varför. Jag kliver upp ganska motvilligt och jag är tyst som en mus så inte familjen vaknar. När jag gör i ordning lite kaffe vaknar även Lotta, hon kom till Eskilstuna i går för att åka med oss till Arlanda.

Vi har ganska bråttom så vi fixar några smörgåsar och tar med oss kaffet i termos. Strax innan sex hämtar vi Jappe och åker mot Arlanda. Vi kommer fram i åttatiden och träffar våra kamrater alla från Stockholm har kommit med taxi mycket tidigare än oss för om man skyndar sig så hinner man vänta lite mer. Den som fattas är Rogga men han har skickat en del kryptiska sms om sin taxichaufför. Försvaret hade fått tag i en sån där som kör i 60 på motorvägen och när Rogga hade påpekat det så saktade han ner ytterligare och började prata om sin synt och vilka fräcka basgångar den hade.

Vi åker med Ma air och när planet lyfter så somnar jag nästan direkt. Någonstans halvvägs till Budapest vaknar jag av att det luktar kaffe och till det så bjöd dom på världens minsta ostmacka.

När vi landar så är vi försenade en halvtimma så det blir till att springa till nästa plan, vi hinner precis till boardingen. När vi kommer in i planet så hänger vi på fönstren för att se om vårat bagage kommer med, när vi ser Lasses pedalbord kan vi tryggt sätta oss ner.

Här var det ännu värre med käket man fick välja mellan kexchoklad och jordnötter? Väl framme i Pristina så möter vår wellfare oss, han heter Bosse men alla kallar honom för gluggen. Han kör södra vägen till camp Victoria och man lägger direkt märke till all nybyggnation. Det är ju trots allt fem år sedan jag var här sist men oj oj vad dom bygger, massor av stora köpcentra, bilaffärer och en del rätt så fina hus. Väl framme på campen får vi äntligen lite riktig mat. Kvällen flyter på, vi tittar till Muddy Mess där vi ska spela och träffar C.O som håller den obligatoriska genomgången med oss och sedan går vi till sängs skapligt tidigt för att samla krafter inför morgondagens spelning.
Kn Flink

Dagbok Kungsängen dag 3
Uppohoppa tidigt som vanligt. Vi konstaterar snabbt att idag måste vi nog ta på oss allt vi har för moder natur har givit oss en strålande dag för utomhusaktiviteter, 20 minusgrader och lite solstrålar lågt över horisonten. Det är nu man märker att våra svenska uniformer inte är gjorda för svenskt klimat. Sikken jäkla tur att vi skrev lite tillägg till utrustningslistan och till slut fick ut långkallingar ock vantar från förrådet. Det är svinkallt.

Vi ställer upp 07.55 och får en genomgång av skyddsmasken. Mina adepter klarar det galant och har koll på prylarna. När vi vet att allt funkar så åker vi ut för att göra täthetsprov. Ahhh äntligen lite gas! För fösta gången sedan 80-talet så har jag lite läck i masken, ahhh gas!!! Jappe har också lite känningar men till slut går det bra och alla verkar ha täta fina grejjer.

Brandövning är toppen. Det är bra att kunna släcka både kamrater med filt och att kunna använda brandsläckare. En rolig detalj i försvaret när man ska släcka en kamrat är att befälet tycker att man ska låta bensinen ta sig ordentligt först. I det civila släcker vi nog ganska direkt har jag för mig.

På eftermiddagen hade vi sjukvårdstjänst vilket alltid är bra att repetera. Några nya grepp som vi inte lär oss i Höllviken var nackkrage och nya första förbandet och naturligtvis vad vore ett nytt år utan lite nya rön om hjärtlungräddning. Hur många inblåsningar per minut är på modet i år.

Vi lämnade Kungsängen trötta men nöjda med utbildningen. Personligen så är jag väldigt nöjd med att det har skapats bra kamratskap och ett bra band och ett bra bandnamn.

Auto Larjez
Över och Ut Kn Flink

 

Auto Larjez

 

Dagbok Kungsängen dag 2
Morgonen med uppställning 07.55, kändes i hela kroppen för en som spelar om nätterna och i princip aldrig går upp innan 10 på förmiddagarna! Men när väl uniformen kommit i ordning och frukosten lagt sig i magen var det faktiskt skönt att vara igång!

Vi började med att få en intressant grundinformation om läget i Kosovo av Kapten Modigh. Skönt att få ett hum om vad som hänt/händer innan vi åker dit.

Sen var det vaccination & fastställande av DNA & blodgrupp. Klart att vi ”gröngölingar” blev häcklade med att vi skulle ta många fler prover än vad som egentligen ingick;)

Så fortsatte ”julpysslet” med sömnad även dag 2 då fler grader/märken skulle sys på uniformerna. Dagens skönaste citat kom från Löjtnant Hagberg som uppriktigt sagt var trött på handarbete: -Nä jag tänker inte sy fast Sverige idag!

Vi satte oss också ner för att lägga förslag på låtar till vår mission. Någon räknade ihop att vi tillsammans måste ha mycket mer än 2000 låtar i vår gemensamma repertoar. Ganska duktigt av oss att tratta ner det till ca 70 st.

På kvällen gick vi till Mässen och där mötte vi soldater som just kommit hem från Afghanistan. Det blev förstås snack med dom och när vi kom tillbaka till vårt rum besökte en av dom oss. Han hade en massa intressant att prata om och det kändes bra inför vår kommande mission att höra om hur uppskattat det är när fältartister kommer och spelar på camperna.

Det här blir toppen och vi som snart ska iväg tillsammans trivs redan jättebra med varandra!

På återhörande
Lt; Lotta Källström

Dagbok Kungsängen dag 1
Okidoki, då var det äntligen dags för första samlingen inför KS22. Ett riktigt skönt gäng samlades utanför grinden vid vakten mitt på dagen. Vid halvett-tiden var vi alla på plats och kunde bege oss in på området med kapten Flink i spetsen. Efter ett kort besök hos den snälla damen på kansliet, gick vi till förrådet för påfrestning, jag menar pårustning… Eftersom vi ska till Kosovo i januari och det kan vara rejält kallt där då, så fick vi hämta ut en massa goa, varma kläder. Väl tillbaka på logementet, med alla vår utrustning, var det dags att börja sy. KFOR-märket, gradbeteckning och vapenmärket skulle på plats. Vissa av oss fick till det relativt snabbt, andra tog det lite längre tid för. Framåt kvällningen knatade vi upp till matsalen för att äta middag. Efter den goda måltiden gick vi en trappa upp och hade en trivsam stund i mässen. Vi spånande fram vårt bandnamn och pratade låtar och en massa annat skojigt. När vi sen kom tillbaka till luckan, så fick vissa av oss fortsätta sy… Jag som ju var klar kunde trött, men glad och förväntansfull krypa ner i min lilla binge. Insomnandes med förvissningen om att detta kommer bli en otroligt rolig, musikalisk och intressant mission.
Over and out Lt Almlöv

Bilder från Kosovo

Bilder från utbildningen vid Livgardet