Mia Löfgren leder fältartistgruppen som tjänstgör vid KS19 den 20-26 juli. Gruppen består av följande medlemmar: Mia Löfgren – Sång Johannes Kotschy – Sång Johan Ivansson – Bas Magnus Josephson – Gitarr Sophie Conte – Keyboards/Gitarr Johan Mören – Trummor Catrine Grenholm – Ljud/ljus

Lördag 25/7
Vaknar som jag gjort varje morgon… fransktalande gaphalsar från väckarklockan.
Och sen som vanligt… Kapten Löfgren imiterar franska och Lt Grenholm fnissar. Vilket härligt sätt att vakna på!
Efter frukosten börjar vi rodda inför kvällens stora final. Inte lätt att jobba i 40 graders värme och stekande sol. Vinden börjar sakta men säkert blåsa och efter ett tag är det nästan storm!
Vid 17 tiden intar vi matsalen för att äta en sista middag med vårat kära crew samt våran wellfare ”Laban”. Det blir en del fina tal, presenter och tårar. Sen bär det av för soundcheck och nu blåser det riktigt kraftigt. Vi gör oss iordning och sen drar slutkonserten igång. Wow vilket drag!! Otroligt mäktigt att få stå på denna scen som vårat crew har byggt åt oss av bla 3 st lastbilar (!?!)
Under kvällens spelning blir också Kapten Löfgren medaljerad med Nato medaljen , mycket stort och fint. Vi roddar snabbt ner efter spelningen och sen blir det många tårar igen tillsammans med vårat crew innan vi går och lägger oss.

Känns konstigt och overkligt att vi ska åka hem imorgon…
Men dessa sorgliga avsked tillhör ju dessvärre också i vårat uppdrag.
/ Lt Conte

Fredag 24 Juli
Vi började vår dag med morgon möte 08.00 där vi gick igenom dagen. Dagen kom att bestå utav resa till Amerikanska Basen Bond Steel och sen spelning på Den Finska campen Ville. Bond Steel bjöd först på lite shoppingmöjligheter på deras PX. Sen avnjöt vi en fantastisk lunch på Bond Steels matsal. Efter upplevelsen Bond Steel så begav sig ett gäng hem till Camp Victoria. Jag och Kin åkte med våra otroliga killar i vårat Crew till Camp Ville. Där vi skulle rigga för kvällens spelning.
Med 43 grader i skuggan så kan man lugnt säga att det inte gick så fort. Men inga sura miner och inget gnäll från någon. Alla är proffs på det dom gör. Härlig inställning från alla håll och kanter. Vi var klara en timma innan spelningen som började 21.00. Spelningen gick så himla bra och det var otroligt kul att spela på Camp Ville. Även här så dök den Finska Generalen Hallonen upp och gav fältartisterna beröm. Personliga favoriter på kvällens spelning var All my life och Run to the hills.
Vi har i veckan genomgående fått otroligt mycket beröm från alla våra Svenska soldater, men även från soldater från andra nationer. Men framför allt så har våra Svenska soldater längtat efter detta tillfälle och vecka. Efter spelningen på Camp Ville så packade vi ihop snabbt för hemfärd till Camp Victoria. Alla var helt färdiga av värmen. Men mycket stolta och lyckliga över kvällens spelning på Camp Ville.
Vi fältartister vill passa på att tacka våra killar som har åkt med den här veckan. Så här kommer det. Thomas K, Thomas W, Tobbe M, David A, Peter N och Henrik J. Tack som fan för att ni har gjort den här veckan till en underbar tid i Kosovo som fältartister.
Bing Bong
Lt Mörén

Torsdag 23 Juli
Torsdagsmorgonen gryr och dagens huvudaktivitet är en tur till Film City, KFOR Main. På väg dit får vi en tur genom bergen och lite byar. Man förundras ibland hur de har det som bor där i denna värme. Igår toppade nämligen termometern 35 grader!
Film City’s första upplevelse var Burger Kings luftkonditionerade matsal och det var helt fantastiskt! Efter det så blev det lite shoppat både i alla nationers PX och lite utanför grindarna.
Väl klara på Film City så styrde vi kosan hem genom en galen, fast ändå lugn trafik.
Värmen var tryckande så några av oss tog oss till vårat PX, kollade glassutbudet och flämtade i deras gudabenådade AC!
1500 var det dags för kvällens aktivitet att så smått ta fart. Battle of the Bands! De olika banden med olika nationaliteter hade en flytande soundcheck och senare på kvällen, rättare sagt 19.30!
Kapten Löfgren hade åtagit sig den ärofyllda tjänsten som jurymedlem och bredvid sig hade hon en av soldaterna, Peter Löfgren ( inte släkt vad vi vet .-)
Meeeeen… Vår jury var inte riktigt fulltalig än… Vår eminente gäst var sen och anlände strax efter kl. 20. General Hallonen!
Vi är oerhört hedrade och tacksamma över att han tog sig tid till att komma till oss för att deltaga i Juryn!
Banden spelade med bravur och slutlig segrare var det finska bandet SOKKABAND! De var otroligt samspelta och det lät vääääldigt bra som helhet.
Dessutom fick deras sologitarrist mkt beröm för sina snabba och tajta solon!

När kvällens gig var slut så väntade nedrigg inför morgondagens gig på Camp Ville, dvs den finska campen.
Sjukt laddad från denna kväll knyter jag mig med stora förväntningar på vad morgondagen ska ta med sig. (38 grader puhhh…)
Till sist, så är det väldigt roligt att nu få vara en i gänget! 🙂
/Yxan Kotschy

Onsdag 22 Juli
Lite trött från gårdagen tog vi oss upp ur sängarna, åt frukost, och begav oss till Stabshuset på morgonmöte och förberedelser inför kvällen.
Den här dagen skulle vi få prova på att skjuta olika vapen, gå på patrull och till sist medverka på en andakt och 2 st unplugged konserter.

Efter mötet bar det iväg till ett dagbrott en bit ifrån campen som fungerar som skjutbana.
Väl där fick vi prova på att skjuta AK-5 med och utan granattillsats, kulspruta 90, pistol och sist men definitivt inte minst: AG-90.
Vi hade en otroligt bra förmiddag som gav oss helt nya erfarenheter.
Efter lunch fick vi följa med en grupp på patrull.
Först åkte vi till byn Preoce som vi gick till fots igenom.
En otroligt fattig by som troligtvis skulle ha sett likadan om det hade varit för hundra år sedan.
Invånarna blev dock väldigt glada av att se svenska soldater och barnen kom fram och pratade med oss.
Som tur var hade vi en tolk med oss…

Efter byn åkte vi till klostret i Gracanica som bevakas av svenskarna dygnet runt. Klostret är en väldigt viktig plats för serberna, och om något skulle hända med det skulle det bli kaos. Sista anhalten på utflykten var en plats som kallas för Tomahawk Hill.
En plats med en helt otrolig utsikt! Namnet kommer ifrån Tomahawkmissilerna som USA fällde där.
Där var det dessutom förbjudet att gå utanför vägen pga risken för att trampa på ej exploderad ammunition.
Efter middagen var det en stämningsfull andakt med mycket fina musikaliska insatser av mina kolleger för att sedan avsluta kvällen med 2 st mycket trevliga unplugged-spelningar i de olika mässarna. Med 2 olika teman. Sinatra i den ena bestående av Undertecknad, Lt. Kotschy, Lt. Josephson och Lt. Grenholm.
Nirvana Tema i den andra mässen bestående av Kapten Löfgren, Lt. Conte och Lt. Mörén.
De båda konserterna var mycket uppskattade och på Nirvana scenen spelade de hela 45 minuter länge än på schemat så då hade de mässen öppen 1 h längre.
Nu väntar en ovanligt lång natt.
/Ivansson

Tisdag 21 Juli
Tidig morgon och direkt avresa till Camp Ville för att införskaffa KFOR-ID. Detta för att obehindrat kunna röra sig mellan
de olika camperna. Vi passade också på att reka var vi skulle placera scen och liknande inför veckans framtida spelning där.
Man började direkt ana att veckans schema skulle bli fullproppat, precis som det ska vara.
Nästa punkt var nämligen Camp Victorias förråd för att komplettera utrustning. Shorts var ett hett byte, redan idag var det runt 30 grader och i slutet av veckan ska det börja krypa upp mot 40!

Efter den förnämliga lunchen i matsalen var det dags för musik material tjänst eller rodd som vi musiker kallar det! Fast försvaret förkortade det naturligtvis till Mus mtr tjst eller liknande. Vi fick mycket god hjälp av vårat crew, vissa hade till och med erfarenhet av både ljus och ljud sedan tidigare. Muddy Mess förvandlades snabbt till en rock bar!

Sen var det dags för första gigget. Mässen var proppfylld av förväntansfyllda soldater. Vilket drag! Underbar respons, underbart gig. Spontan sång på Seven nation Army mellan varje låt, verkar ha blivit någon typ av standard. Vi fick även en gästartist, Kn Andersson sjöng låten ”Stridsvagn”, total succé bland soldaterna. Det skall tilläggas att denna mission består mest av folk från P4, pansarregementet.

Trötta fältartister somnade gott, många gig kvar, mycket att uppleva!
Lt. Josephson

Måndag 20 Juli, resdag
07.08 kommer taxin till min bostad för att köra mig till flygplatsen. En trött löjtnant sätter sig i bilen efter ca 3 timmars sömn. Orsaken är troligtvis resfeber. Väl på flygplatsen möts alla fältartister upp för att påbörja inchecknings proceduren. Vi är inte ensamma. Även det kinesiska damfotbollslandslaget och samtliga artister från helgens jazzfestival i Stockholm var där! Stämningen i gruppen var på topp och förväntan på resan var stor.
Flygresan gick i huvudsak bra, men lite försening ledde till en lätt stress på Wiens flygplats där vi bytte plan. Av övervikts relaterade problem med vår packning hade jag och capt, Löfgren placerats i Business class. Detta väckte en viss avund hos övriga fältartister. Klassen på maten skillde en aning!
På flygplatsen i Pristina mötes vi av Wellfare och två förare som tog oss till CV, Camp Victoria.
Väl framme börjar intrycken hagla över en direkt. Säkerhets brief och möte med CO gav oss en bättre bild över läget i Kosovo och Svenskarnas roll just nu. Mycket intressant.
Efter detta var det dags att möta vårat crew och gå igenom veckan. Wellfare hade tänkt till rejält och det verkade som vi skulle ha både mycket folk och personer med tidigare erfarenhet av fältartister med oss under veckan, skönt! Ett riktigt bra gäng. Jag var glad att återse min gamla vän, Tomas från KS 14. Även då var han med i crew och gjorde en hjälte insats. Hans befattning denna vecka under KS 19 var ”traditions bevarare”.
En öl i mässen och sedan var det dags att försöka sova för att ladda inför en lång morgon dag och första gigget…
God natt CV, i morgon kör vi!
Lt Josephson

Dag 2 Livgardet.
Så… Andra dagen på livgardet med det nya gänget. Jag kom på eftermiddagen igår och hann inte med att hämta ut min uniform då, så det var det första som hände för mig. Denna andra dagen var inte heller sprängfylld av aktiviteter, men förutom uthämtning av kläder osv hann vi med att få alla tankbara vacciner och att kolla igenom tonarter och former på alla låtar.
På kvällen blev det korvgrillning och fika hos Sophies föräldrar. Ytterst trevligt.
Detta känns väldigt lovande!
/ Lt. Ivansson

Dag 1 livgardet
Klockan är 00.30 och det har precis blivit den 8 juni. Jag har lite svårt att finna ro, då jag precis packat klart inför kursen på livgardet.
Väckarklockan är nyss ställd på 05.15. Lägger mig i sängen, skruvar lite på mig och lyckas nog till slut gå in i dimman…
Vaknar såklart innan klockan ringer och känner mig inte ett dugg utvilad.
Snabb frukost, dusch och sedan in i bilen.

Åker av E18 mot Kungsängen och rullar strax in bakom en bil innehållandes Kn Andersson och Lt Josephson.
Jag kliver ur bilen, strax efter rullar nästa bil in inehållandes Lt Conte och Lt Grenholm och vi går gemensamt mot vakten.

Väl inne på området så var det dax för inryckningsinfo.
Intressant info och kul att få reda på att det var vissa inryckta där som skulle åka på KS19!

Efter info tog vi oss till förrådet och lite fix där. Här luktade sommarkurs, dvs. ”vapenfitt” (Kn Löfgrens anmärkning: vapenfett m skånsk dialekt) och ”Skogsmulle”. Känns tryggt att känna igen sig lite med dofter köer och trevlig personal.
Capt. Andersson styr upp saker och ting som om hon varit född med graden Kapten! Uniformer provas på alla håll och kanter och vissa får nog sy trots ivriga övertalningsförsök av sypersonal…
Men då vi älskar att sy så är det en ynnest att få umgås via nål och tråd! J

Efter hoppackning och iordningställande av sovsalen, (Linda skurar väggen vid sin säng, vi andra bäddar ;-). ) så knallar vi ut till bilarna för färd till Kungsängen för väl förtjänt pizza och upphämtning av basist, Lt. Iva(n)(r)sson, försvarsmakten verkar inte vilja godkänna hans stavning.
Vi spekulerade i om de fick lov att skörda vetet innan de kunde göra degen till pizzan men tillslut fick sex utsvultna ännu civilt klädda inryckta sin mat och den smakade ljuvligt! J
Vi avslutade kvällen i väntan på ett stycke trummis i Mässen där vi avnjöt lite div. ädel dryck.
Lt. Mörén ansluter efter en stund och vi är fulltaliga! Det känns redan efter en dag att vi kommer att trivas alldeles utmärkt i varandras sällskap och att det kommer att bli helt grymt att spela ihop! J

Känns lite underligt att promenera runt bland husen där man möter majorer och värnpliktiga.
Väldigt fina miljöer med fina träd och mycket mygg. Väl framme vid vårt logement inser vi att det är musikkåren som håller till på övervåningen, passande nog… J
Alla kryper ner i sina sängar, Lt. Andersson med ren vägg, och vi somnar nog omgående med sinnena fulla av intryck.
Ser med spänd förväntan fram emot morgondagen då vi ska försöka smygrepa lite bland våningssängar och gröna kläder!
Oao /Lt. Kotschy

24-25:e juni, repdagar
The Victorias hade bestämt sig för att förlägga sina repetitioner på Huset i Huddinge. Naturligtvis uppstyrt av Lt. Conte. Alla var pigga, fulla av energi och spelsugna, framförallt Lt. Mörén, detta trots att han åkt direkt från Arlanda och greklands semester till repetitionen. Det musikaliska gick som vanligt smärtfritt när det gäller fältartisterna och den ena rockdängan efter den andra brändes av. Lt. Conte visade att hon inte bara kunde spela gitarr och sjunga utan att hon även besitter förnämliga keyboard kunskaper. Alla ljud var dessutom exemplariskt programmerade.

Min favorit för dagen måste ha varit Lt. Kotschys tolkning av Foo Fighters All my life!

En lång första dag avslutades med köttfrossa på restaurang Grill, fint ska det va! En och annan kall öl kan också ha halkat ner i halsen. Gruppen fick dessutom finbesök av vår ordförande Rolle Rosenkvist, mycket trevligt!

Dag två gick naturligtvis lika bra som den första! Även om man var lite sugen på att bege sig ut i ett 25 gradigt Stockholm i stället för att stå i en replokal. Men musik är livet och humöret var på topp. Gruppen längtar till Kosovo och kan inte vänta på att få rocka sönder KS 19…
/Lt. Josephson