Fältregissör Roland Rosenqvist ledde gruppen som underhöll FS22 i Afghanistan tiden mars-april 2012.
Gruppen till FS 22 bestod av: Roland Rosenqvist, fältregissör, sång, Anna-Sara Palo, sång, Nicklas Thelin, gitarr, sång, Jocke Backman, gitarr, sång, Fredrik Andersson, stå-upp, Simon Lundin, trummor, Peter Löwgren, bas och Staffan Molin, ljud.

Fältartisterna FS22, saknas på bilden gör Fredrik Andersson

 

Kungsängen 12- 14 mars 2012
Då var det dags.
Utbildning på Livgardet med orkestern som skall ner till FS22, för mig som det var ett tag sen man var ute så var det många kära ansikten som dök upp på Livgardet.
En samling glada musikanter dök alltså upp på måndagen, 2 i bandet har jag aldrig träffat förut så det var spännande att se vad det var för sköna människor, ytterligare en som jag inte träffat möter vi upp i Västerås när vi ska flyga ner till Afghanistan, den gossen gjorde sin utbildning tillsammans med kapten Asp inför deras resa till Kosovo.

Vi har genomgått förråd, sjukan, information om dagsläget i Afghanistan, skyddsmasktest, släcka docka och bränder samt en rejäl sjukvårdsutbildning.

Så nu ser vi fram emot att repa ihop oss nu på fredag-söndag, detta kommer att ske i min stad Örebro.

Återkommer inom snar framtid
Rosenqvist

Örebro 16-18 mars 2012
Repdags.
Vi träffades i Örebro o letade oss upp i replokalen, med en trevande start där vi ville känna på varandra så utkristalliserades en väldigt fin orkester med en bred repa på halsen, alla var väl förberedda och det mesta gick smidigt, dock var det lite svårt att hitta former på låtar som bygger nästan uteslutande på beat och keyboard, vi har ju ingen keyboard utan 2 gitarrer, men ett gott sound har redan infunnit sig i orkestern, så det ska bli så kul att få åka ner och stödja våra soldater med musik och stand up.
Så avfärd inom snar framtid.
Rosenqvist

Måndag 26- Tisdag 27 mars 2012
Äntligen var det dax, alla i hela gänget träffades för första gången på Västerås flygplats och på grund av förseningar så fanns det möjlighet till lite samkväm. Sen var det avfärd och 10 timmar senare landar vi på Marmal.
Bagaget från Livgardet var dock inte lika punktliga som vi utan kommer nu på söndag, vi hämtade ut lite utrustning och träffade Jimmy som är en av dom fantastiska personer som fått i uppgift att ta hand om oss. Nu var det dax för avfärd mot CNL ”camp northern light”, väl framme fick vi all nödvändig information om läget i landet, säkerheten samt hur viktigt det är att tvätta händerna noga. Hungriga som få så gick vi till matsalen och provade allt ätbart som gick. Sen reste vi tillbaka till Marmal för inkvartering i tält och somnade som prinsar och prinsessor.
/ Lt Palo

Onsdag 28 mars 2012 Marmal
Dagen började med en välbehövlig sovmorgon, vilket var grymt skönt efter den långa
resan hit. Efter en ordentlig amerikansk frukost så tog vår ”guide” Jimmy med oss på en
rundvandring på området, Simon passade på att köpa lite mer tingeltangel att sätta på armarna.

Premiärgiget hölls på en stor innergård och uppslutningen var god, jag skulle gissa att vi hade ca 600 i publiken. Jocke gjorde en strong insats som trots att han legat sjuk ända sen vi åkte körde på för fullt. Fredrik hade tidigare under kvällen kört 2 stand-up gig för svenskarna.

Det är svårt att ta in hur mycket det vi fältartister gör betyder för soldaterna här nere. Efter giget så kom ALLA svenskar och flera soldater från andra länder fram, tog i hand, tackade och ville prata en stund. Hur ofta händer det hemma?
/ Lt Thelin

Torsdag 29 mars 2012
Idag har det varit en otroligt spännande dag. Vi åkte från Marmal i en containertransport till camp monitor, man hann att se lite av byarna genom det lilla fönster som fanns. Väl framme så började vi rigga upp prylarna på en otroligt häftig scen dom byggt för vår skull. Vi kände efter ett gig att vi var mycket bättre idag, halva camp monitor hjälpte till och rigga ner och pang sa det så var allt lastat och klart, vilka killar. på mässen uppträdde Fredrik som hade en fantastisk show. In i bingen för avresa till CNL imorgon bitti.
/ Lt Lundin

Fredag 30 mars 2012
Efter en grymt bra dag på Camp Monitor vaknade vi och reste tillbaka till Camp Northern Lights. Än en gång fick vi bädda nya sängar, och installera oss i lägret. Det tar längre tid än man kan tro att få koll på var man ska borsta tänderna och var man hittar örngott och vattenflaskor.
Eftermiddagen gick åt till att rigga upp vår ljudanläggning på en liten träveranda utanför mässen. Det hade säkert gått fortare om vi inte flera gånger glömt prylar i lådorna som stod inlastade i lastbilar, så Rasmus och hans gäng från Tung Transport. fick lasta på och av två gånger med gaffeltruck efter varandra helt i onödan. Att han klarade detta med ett leende på läpparna och utan att strypa någon fältartist tyckte vi alla var väldigt imponerande.
Första showen blev supertrevlig. Scenen var uppställd på verandan under en utfälld fallskärm som tak, cyalumestavar i olika färger placerade i vattenflaskor lyste upp de närmaste borden, och vi fick ihop en rejäl publik bestående mestadels av finnar och svenskar. Showen blev en avslappnad blandning av musik och trolleri. Och Rasmus fick höra sin önskelåt ”Ta mig till havet” som plåster på såren för allt extra arbete han åkt på.
/Lt Andersson

Lördag 31 mars 2012
Dagen började med en sovmorgon och sedan en tur till Yxa-x. (Det är där de lokala affärsinnehavarna säljer mattor, sjalar, smycken, päls osv.) På väg dit stötte vi ihop med vår ”guide” Jimmy som vi träffat på Marmal, som kommit på besök under dagen, vilket gjorde oss alla väldigt glada. .
Vi är här för ge ett avbrott i vardagen åt de soldater som är här nere. Det är främst genom att vi underhåller, men det också kan vara genom att ge dem möjligheten att snacka eller bara hänga med några civila som inte är en del av deras ordinarie vardag.

Idag blev detta väldigt tydligt för under dagen har jag tillsammans med soldater; Spelat fussball, fått spö i Dart, spelat kort, tävlat i MusicQuiz och ätit middag.Träffade även på en sjuksyrra igår som var hundvakt åt en av bombhundarna. Vi satt ner och pratade i nästan en timme, kastade boll och myste med den 3-åriga schäfertiken.

Jag och löjtnant Andersson gick på eftermiddagen och gymade. Där log vi åt nödutgångana. Gymet var nämligen i ett tält och utgången bestod av knivar som hängde här och där på väggarna:)
På kvällen var det tänkt att vi skulle ha vårt Quiz utomhus men himlen öppnade sig och vi fick flytta in allt i Mässen istället. Det blev en fin kväll med mycket bra stämning, Lt Backman bjöd på svengelsk underhålling och utmärkt konfrencierskap. Lt Andersson gav vår publik ett smakprov från morgondagens show och fick väldigt bra gensvar.
Sov gott! /Lt Palo

Söndag 1 april 2012
Dagen började med att vi roddade ner från gårdagens musikquiz. Alla var laddade för att bjuda CNL på ett fett avslutningsgig. Scenen som soldaterna gjort i ordning åt oss var riktigt snygg med två lastbilar ihop och ett lite lägre släp framför. På sidorna hade de ställt 2 patrior och 2 bandvagnar för att rama in det hela.

På eftermiddagen så dyker vår vän Jimmy, som följt oss på Marmal upp. Han och några andra har kommit till CNL bara för att titta på oss. Vi samlade ihop bandet för att repa in 400 slag av Kent, som soldaterna hade önskat höra.

Giget var otroligt lyckat med två och en halv timmes show. Största jublet kom när CO, Anders gästade oss på born to be wild och röjde järnet! När vi trodde giget var färdigt tilldelades vi missionens coin för att sen spela ett par låtar till, stämningen var på topp! Vi fick åter igen hjälp från massor av hjälpsamma människor med att rodda ner. Grabbarna på tung transport var också där och hjälpte till. Dom grabbarna vet hur man packar, ett stort tack till er alla!

Kvällen avslutas med lite fussball och en nattmacka. I morgon bär det av mot Marmal igen för avrustning och hemresa.
/Lt Thelin

 

Måndag 2 april 2012
Sista dagen på CNL innan avfärd till Marmal.

Hela gänget passade på att shoppa loss på yx-px, sjalar, mattor o kuddar, oj vad det prutades.

Roland kallade på oss till mässen där 2 tappra soldater från tung transport stod, vi fick ställa oss på rad medans Roland delade ut fältartisterna coin till dessa gossar för mer än väl utfört jobb, dom har kört omkring på oss, roddat och lärt oss hur vi packar våra burar på rätt sätt.

Efter detta så rör vi oss mot containern igen för avresa mot Marmal där vi ännu en gång blir mottagna av Jimmy som även han får ta emot fältartisternas coin för sitt enastående arbete för oss.

Nu är det dags för sista måltiden, den sker i amerikanernas matsal och för de som aldrig ätit hos dom så är det som himmelriket av socker och flott, jag har aldrig ätit så mycket i hela mitt liv.

Vi fick en sista in inbjudan att titta på de helikoptrarna vi har i här nere, en väldigt spännande genomgång fick vi, dom hade gjort ett bildspel som visade deras arbete här nere. Jag kände igen en av grabbarna och var tvungen att fråga om vi setts, det visade sig att han var storebror till min polare, oj vad världen är liten.

Roland avslutade med att inviga deras sällskapsrum, sen var det dags att krypa till kojs eftersom vi ska upp tidigt ”03,30” för att ta oss till Svea rike.
/Lt Lundin

Tisdag 3 april 2012
Resan hem.
Många tankar i min hjärna, som första fältartisten på plats i Afghanistan undrar jag vad som händer, mina tankar går till FS08 som var min första mission till Afghanistan, vi gick omkring i Kabul och besökte platser och annat skadat gods, vi åkte upp till MEZ och drack te i varje gathörn och köpte smycken och vackra mattor, alla var glada för svenskarnas jobb i landet. Men nu, vad har hänt med detta fantastiska land?

Jag har haft med mig 5 fältartister som inte sett landet, utan fått stoppat sitt huvud ovanför en mur med skyddsväst och hjälm för att få se en gnutta av vad landet har att ge, det gör mig orolig och ledsen. Är det så att vi har skadat mer än vi byggt upp, men detta kommer jag fundera på länge och kan inte avsluta en dagbok med detta, nu till glädjen i missionen.

Jag har aldrig träffat en CO som har haft ett så gott inflytande på sina mannar, han leder dom med kärlek och värme, han bjuder på något jag aldrig har sett förut på vår sista konsert, fullständig tillgivelse till musiken, tron om att vi måste släppa taget om vårt uppdrag medans fältartisterna verkar i 2,5 timmar, jag hoppas att det är Anders Löfberg en dag kommer att få en generals grad, han har gåvan att leda. Anders avslutar konserten med att säga att dom skjuter precis utanför campen, tackar för sig, kallar sina mannar till sig och ger sig ut i natten.

Nyss hemkommen innanför dörren vill jag vill tacka orkestern för ett gott samarbete och Fredrik för enastående underhållning, jag vill tacka Conny som styrt upp turnén, jag vill tacka Emil på förrådet, Jimmy som tagit hand om oss på Marmal, men framförallt ett stort tack till tung transport som gjort vårt liv enklare på missionen.

”Incha Allah”, Om gud vill så ses vi snart igen.
Rosenqvist